Προχωράμε το πιο φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα έργων, που έχει καταρτιστεί ποτέ

2022 12 01 Κ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ECONOMIST 1
2022-12-01 10:00

Για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στο 6o συνέδριο για την αειφόρια της Ευρώπης και της Μεσογείου, του Economist.

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα της τη βιωσιμότητα – θα έλεγα μάλιστα τη δίκαιη βιωσιμότητα - την αειφόρο ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία», τόνισε ο κ. Καραμανλής. 

Επισήμανε ότι στο ολοκληρωμένο σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ύψους 13 δισ. ευρώ, οι πράσινες υποδομές κατέχουν κεντρικό ρόλο. 

«Έχουμε παρουσιάσει το Ενιαίο Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό Υποδομών με τρόπο συντεταγμένο και δεύτερον με ξεκάθαρες στοχεύσεις: Προστασία του περιβάλλοντος, ορθολογική διαχείριση κι αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας στον τομέα των μεταφορών, αλλά και προσαρμογή στα νέα δεδομένα που επιβάλει η κλιματική αλλαγή, με έργα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων», σημείωσε ο κ. Καραμανλής. 

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόγραμμα των λεγόμενων έργων νέας γενιάς. Καταρχάς στα υδροδοτικά, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα. Όπως για παράδειγμα τα φράγματα Χαβρία, Ενιπέα, Ταυρωνίτη και Τσικνιά, o ταμιευτήρας Μπραμιανού, το μεγάλο έργο ύδρευσης της Κέρκυρας, ο νέος αγωγός ύδρευσης που διαπερνά Πρέβεζα, Άρτα και Λευκάδα. Αλλά και η αναβάθμιση των συστημάτων άρδευσης με την ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών σε δεκάδες νομούς. Στα έργα νέας γενιάς συγκαταλέγονται επίσης οι σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, που πλησιάζουν το 1,5 δισ. ευρώ. 

-->

Φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο έχει και η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των Μέσων Σταθερής Τροχιάς - του Μετρό δηλαδή και του Τραμ - με πρώτο και σημαντικότερο το τεράστιο έργο της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στη χώρα και ένα «πράσινο» έργο, που έχει ήδη ξεκινήσει. Αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση του Μετρό προς Πειραιά. 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μίλησε τέλος για τη μεγάλη επένδυση στο σιδηρόδρομο, τόσο με την ανάταξη του υφιστάμενου δικτύου, όσο και με το μεγαλύτερο πακέτο σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, με τη διαδικασία της μελετοκατασκευής, ώστε να γίνει το αυτονόητο. 

«Εάν θέλουμε να καταστεί η Ελλάδα κόμβος υποδομών, συνδυασμένων μεταφορών και κατ’ επέκταση ενεργειακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρέπει να συνδέσουμε όλα τα λιμάνια με το σιδηροδρομικό δίκτυο», επισήμανε ο κ. Καραμανλής. 

Υπογράμμισε επιπλέον ότι και το πρόγραμμα έργων, που έχει συμπεριληφθεί στο ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, είναι το πιο φιλοπεριβαλλοντικό που έχει καταρτιστεί ποτέ, καθώς το 67% αφορά σε πράσινες και βιώσιμες υποδομές μεταφορών. 

«Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι πλέον η συζήτηση για τη μετάβαση στην ‘πράσινη’ οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι θεωρητική. Και τα έργα αυτά δε βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά ήδη υλοποιούνται», κατέληξε ο κ. Καραμανλής. 

Στη συζήτηση, που ακολούθησε, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι η βασική πρόκληση για την Ελλάδα, όπως και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, είναι η υπέρβαση προϋπολογισμού και χρονοδιαγραμμάτων. Τόνισε τη σημασία της αναβάθμισης του σιδηροδρόμου ειδικά για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα ήταν ο κατακερματισμός των εργολαβιών και υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση άλλαξε τη διαδικασία και πλέον τα έργα αυτά θα γίνονται «με το κλειδί στο χέρι». Ανέφερε ότι από την ώρα που θα συμβασιοποιηθεί ένα σιδηροδρομικό έργο, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε έξι χρόνια. 

«Ξεπερνάμε προβλήματα της αριστεράς. Είμαστε μία κυβέρνηση που μέσα σε 3,5 χρόνια παρήγαγε ένα από τα πιο εντυπωσιακά προγράμματα δημοσίων έργων στην Ευρώπη και εμπλέκουμε τον ιδιωτικό τομέα σε μία σειρά έργων. Έχουμε τα ΣΔΙΤ και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κινηθεί αποτελεσματικά για την απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη», σημείωσε επίσης ο κ. Καραμανλής.

Στο ερώτημα εάν τα κατασκευαστικά έργα μπορούν να έχουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες στο σημερινό περιβάλλον, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκτίμησε ότι σε ένα βαθμό και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να παρέμβει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα έργα που σε επίπεδο ταμειακών ροών είναι κερδοφόρα για τους ιδιώτες κατασκευαστές, είναι και χρηματοδοτήσιμα.

-->

Ο κ. Καραμανλής σχολίασε και τους αργούς ρυθμούς λήψης αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το είδαμε αυτό στην πανδημία και έχουμε κάποια θέματα ώσπου να βρούμε μία κοινή προσέγγιση στην ενεργειακή κρίση», σημείωσε και επισήμανε ότι ταυτόχρονα η τιμή των πρώτων υλών έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, γεγονός που επηρεάζει και τον κατασκευαστικό κλάδο. Υπογράμμισε ότι: «Στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατανοούμε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε τα δημόσια έργα. Ένας από τους λόγους, που έχουμε ανάπτυξη 5,6%, διπλάσια από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι χάρις στα project αυτά». Υπενθύμισε άλλωστε ότι: «Η Κυβέρνηση Μπάιντεν για να πυροδοτήσει την αμερικανική οικονομία ξεκίνησε ένα project δημοσίων επενδύσεων ύψους 3 δισ. ευρώ».. 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επανέλαβε ότι η πλειοψηφία των έργων, που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση, είναι για πρώτη φορά πράσινα και τόνισε πως: «Είναι σημαντικό, εάν θέλουμε να έχουμε το 2023 ανάπτυξη που θα ξεπερνά το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτά τα έργα να συνεχιστούν».

Παραδέχθηκε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει πολύ σημαντικά προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Επισήμανε ότι η Ευρώπη χάνει την ανταγωνιστικότητα της σε σχέση με Κίνα και ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι ιδίως η Γερμανία πρέπει να βρει γρήγορα μία λύση εάν δεν θέλει να χάσει την ανταγωνιστικότητα της, και αναφέρθηκε εκ νέου στα «Bideneconomics» και τα προστατευτικά μέτρα στις ΗΠΑ.