“Ο Σαμαράς εξέπληξε ευχάριστα”: Παραπολιτκά
“O ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΞΕΠΛΗΞΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ”
Ο τρίτος της δυναστείας ετοιμάζεται για την κεντρική πολιτική σκηνή Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Κώστας Καραμανλής ο τρίτος διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά πολιτικά brand names του τόπου μας και όλα δείχνουν πως ο γιος του Αχιλλέα Καραμανλή θα είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της Νέας ∆ημοκρατίας στις Σέρρες, στις επερχόμενες εκλογές. Νέος (σ.σ.: γεννήθηκε τον ∆εκέμβριο του 1974), επικοινωνιακός, ετοιμόλογος και έμπειρος επιχειρηματίας, ο Κώστας Καραμανλής έχει σπουδάσει Οικονομικά και ∆ιεθνή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Χάμιλτον και στο Tufts (σχολή Fletcher), ενώ, πριν από την ενασχόλησή του με τη ναυτιλιακή εταιρεία, εργάστηκε στη Βρετανία σε επενδυτική τράπεζα.
ΑΛΛΑΓΗΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ. Ο ίδιος συναισθάνεται τη βαριά οικογενειακή παράδοση και, παρά τον προβληματισμό που τον διακρίνει για την κριτική περί νεποτισμού και γόνων πολιτικών οικογενειών οι οποίοι μπαίνουν «επαγγελματικά» στην πολιτική, συχνά τονίζει στους συνομιλητές του πως… οι συμπολίτες του θα τον κρίνουν. «Αλλωστε, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες», λέει και προσθέτει με νόημα πως δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι σήμερα ευνοούνται όσοι προέρχονται από «πολιτικές οικογένειες».Ο τίτλος «Κώστας Καραμανλής ο τρίτος» τον αφήνει λίγο αδιάφορο, καθώς θεωρεί πως «είναι ώρα προσφοράς στον τόπο και αλλαγής νο-οτροπίας σε αγγλοσαξονικά πρό-τυπα, ώστε οι πολιτικοί και στην Ελλάδα να μπορούν να επιστρέψουν στον ιδιωτικό τομέα ικανότεροι και πιο έμπειροι έπειτα από τη θητεία τους σε δημόσια αξιώματα». Τους τελευταίους μήνες έχει πυκνώσει τις συναντήσεις του με στελέχη, κοινωνικές ομάδες και νέους, πολιτικοποιημένους ανθρώπους. Συζητούν για την κρίση, τις επιπτώσεις και τις λύσεις που πρέπει να αναζητήσει η χώρα. Ο ίδιος παραδέχεται ότι το επίπεδο του Κοινοβουλίου είναι χαμηλό και θυμίζει «ανώμαλες» επο-χές. «Οι ύβρεις, οι απειλές και οι βα-ριές κουβέντες τύ-που καφενείου εί-ναι η απαρχή ενός επικίνδυνου κατή-φορου που πρέπει να αναστραφεί»επισημαίνει.
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.Το φαινόμενο Χρυσή Αυγή τον απασχολεί έντονα. Οι απαντήσεις του δείχνουν πως υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να διπλασιάσει ταποσοστά της, αν οι ευρωεκλογές προηγηθούν των εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με ακροατές του, «αιτία της μεγάλης αποδοχής του συγκεκριμένου κόμματος είναι ότι αποτελεί σύμπτωμα του κοινωνικού αποπροσανατολισμού της κρίσης και αντίδραση στην απόλυτη ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Η υιοθέτηση πρακτικών τύπου Χαμάς με δήθεν κοινωνικές δράσεις και ο λανθασμένος τρόπος αντιμετώπισης από τα υπό-λοιπα κόμματα με αφο-ρισμούς και χαρακτηρισμούς όπως “φασίστες” και “νεοναζί” μάλλον διογκώνει το φαινόμενο». Κατά τον κ. Καραμανλή, ένα είναι σίγουρο: Η άνοδος των άκρων δεν οδήγησεποτέ στην ευμάρεια.Πρόσφατα άκουσε έκπληκτος νεαρό να του επισημαίνει «τι με νοιάζει που ο Μιχαλολιάκος είχε γράψει το ’82 ένα άρθρο για τον Χίτλερ; Εγώ δεν είχα καν γεννηθεί». Κατά τον Κώστα Καραμανλή τον νεότερο, ορθότερος τρόπος αντιμετώπισης της Χ.Α. είναι να βρεθούν λύσεις εξόδου από την κρίση, διαφορετικά θα επικρατεί πάντα το επιχείρημα «αν εγώ είμαι φασίστας, εσύ είσαι απατεώνας» της… αντισυστημικής Χρυσής Αυγής. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι είναι δύσκολο να τραβήξεις γραμμή με τα άκρα: «Ποια η διαφορά Παναγούλη, που λέει εντός Βουλής “θα σας κρεμάσουμε όλους” από αυτά που λέει η Χρυσή Αυγή; Το χαστούκι του Κασιδιάρη στην Κανέλη -που ήταν ακραία και κατα-δικαστέα πράξη βίας- έχει πολύ μεγάλη διαφορά από το ξέσπα-σμα του Τατσόπουλου στον Σταυρίδη;» επισήμανε στην ίδια συστούκι του Κασιδιάρη στην Κανέλη -που ήταν ακραία και κατα-δικαστέα πράξη βίας- έχει πολύ μεγάλη διαφορά από το ξέσπασμα του Τατσόπουλου στον Σταυρίδη;» επισήμανε στην ίδια συζήτηση.
INSIDER. Με επιτελική θέση σε δύο ναυτιλιακές οικογενειακές επιχειρήσεις, κατέχει θέση insider στην οικονομία. Σε συνομιλίες με συνεργάτες του εμφανίζεται αισιόδοξος πως, αν δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα και αλλάξει η στάση των Ευρωπαίων, τότε ίσως βρεθεί λύση. Και προσθέτει: «Η επιλογή της απότομης δημοσιονο-μικής προσαρμογής, των περικοπών και των υψηλών φόρων οδήγησε σε μια αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση. Εστω και την ύστατη στιγμή, πρέπει οι Γερμανοί να συνειδητοποιήσουν πως οι κοινωνικές επιπτώσεις ακυρώνουν κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια».Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν σωστό σε επίπεδο συμβολισμού για τον Κώστα Καραμανλή, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε προκάλεσε προβλήματα. Για την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να κάνει πράγματα που δεν έγιναν σε 40 χρόνια, επισημαίνει πως «ακόμη και αυτοί που έβλεπαν τον Σαμαρά κριτικά τους έχει εκπλήξει ευχάριστα. Το σίγουρο είναι πως είναι αποτελεσματικός πρωθυπουργός και όλοι αναγνωρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει».Αντίθετα, δεν δείχνει θετικός για αλλαγές στο όνομα και τα σύμβολα του κόμματος, καθώς πιστεύει πως συχνά σε τέτοιες ενέργειες περισσεύει ο επικοινωνιακός χαρακτήρας.
«Και η Ν.∆. εκπασοκίστηκε»
Ο Κώστας Καραμανλής δεν μασάει τα λόγια του, όταν μιλά για τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ: «∆ιπλασίασαν τη δεκαετία του ’80 τους δημόσιους υπαλλήλους και εκτόξευσαν το δημόσιο χρέος. Το ΠΑΣΟΚ έχει κρατικοδίαιτο DNA. Το μεγάλο λάθος έγινε το 2010, όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου, αντί για μείωση του ∆ημοσίου, προτίμησε τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Τι κατάφερε; Να οδηγήσει τους δημόσιους υπαλλήλους να αφήσουν τα στυλό κάτω», εκμυστηρεύθηκε πρόσφατα σε δημοσιογραφική παρέα. Στην ίδια συνάντηση -σε στιγμές σοβαρής αυτοκριτικής- τόνισε πως «και η Ν.∆. εκπασοκίστηκε. Ακολούθησε πρακτικές που ήταν εναντίον του πολιτικού DNA του κόμματος». Αλλά, όπως επισήμανε, «αυτή ήταν η κοινωνία. Πολλοί κατηγορούν τον Καραμανλή γιατί δεν πήρε μέτρα. Το 2009, όταν ερχόταν η κρίση, κάλεσε τον κόσμο και τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν μέτρα. Στις εκλογές ο λαός αποφάσισε και έβγαλε κάποιον με δέκα μονάδες διαφορά, ο οποίος έλεγε “λεφτά υπάρχουν” και “πράσινη ανάπτυξη”. Σίγουρα, η μεγάλη ευθύνη ανήκει στους ηγέτες. Αλλά και το εκλογικό σώμα δεν έχει ευθύνη με τις επιλογές που κάνει, όταν επιλέγει να εμπιστευτεί τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές;».