Παρέμβαση σχετικά με υπουργική τροπολογία και απάντηση στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ για την τρομοκρατία

2021 03 03 Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΒΟΥΛΗ
2021-03-03 14:14

Στις ρυθμίσεις για την οριστική παραλαβή έργων που αφορούν υποδομές δικαστηρίων, στην εξαίρεση του προσωπικού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από την κινητικότητα και στην αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, υποστηρίζοντας την σχετική υπουργική τροπολογία στην Βουλή, επί του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας».

«Επιλύουμε ένα χρόνιο πρόβλημα αναφορικά με την οριστική παραλαβή των δικαστικών μεγάρων» δήλωσε ο κ. Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής. Εξήγησε ότι τα δικαστικά μέγαρα - παρότι έχουν παραδοθεί και λειτουργούν επί σειρά ετών - δεν έχουν λάβει πρωτόκολλο παραλαβής. «Αυτό οφείλονταν είτε στο πρόσωπο των αναδόχων, είτε λόγω της συγχώνευσης της Θέμις Κατασκευαστικής με τις Κτηριακές Υποδομές. Με αποτέλεσμα, να μην έχουν πρωτόκολλο παραλαβής κι έτσι να καθίσταται αδύνατο να ενταχθούν σε προγράμματα συγχρηματοδότησης για την αναβάθμιση τους», σημείωσε.

Σχετικά με την δεύτερη ρύθμιση που αφορά την εξαίρεση του προσωπικού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από την κινητικότητα, τόνισε ότι τόσο το Υπουργείο όσο και οι εποπτευόμενοι φορείς του εκτελούν σημαντικά έργα, πολλά εκ των οποίων είναι συγχρηματοδοτούμενα αναφέροντας ενδεικτικά την αποκατάσταση από τις καταστροφές του Ιανού.

«Γίνεται επομένως αντιληπτό, πως το απασχολούμενο προσωπικό δεν πλεονάζει για να συμμετάσχει στην προβλεπόμενη από τις αναφερόμενες διατάξεις κινητικότητα μέσω αποσπάσεων», συμπλήρωσε.

Τι προβλέπει αναλυτικά η τροπολογία

Με την τροπολογία:

  1. α. Θεωρείται ότι έχουν παραληφθεί αυτοδικαίως κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, έργα τα οποία περατώθηκαν τουλάχιστον δέκα (10) έτη πριν από την ημερομηνία αυτή και έχουν ήδη δοθεί προς χρήση από τους αναδόχους στον φορέα κατασκευής ή/και στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς να έχει διενεργηθεί κατά νόμο πραγματική ή αυτοδίκαιη (πλασματική) οριστική παραλαβή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται δικαστικές εκκρεμότητες της αναθέτουσας αρχής κατά του αναδόχου.

β. Οι φορείς εκτέλεσης των έργων αυτών υποχρεούνται να καλέσουν άμεσα τους αναδόχους και να επιστρέψουν τις εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης που τυχόν διακρατούν.

  • α. Δεν επιτρέπεται η μετάταξη, η μεταφορά ή η απόσπαση του προσωπικού που υπηρετεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στους εποπτευόμενους από αυτό φορείς, στην Κεντρική Υπηρεσία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

β. Η ανωτέρω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει υφιστάμενες αποσπάσεις ή τη δυνατότητα παράτασης αυτών.

  • Αναστέλλεται, μέχρι την 31η-10-2021 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα κάθε είδους που υφίστανται κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων και έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλούνται δημοσιονομικές επιπτώσεις επί του κρατικού προϋπολογισμού, ούτε επί των προϋπολογισμών λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Για την τρομοκρατία: «Να αποφασίσετε σε ποια βάρκα πατάτε;»

Ο κ. Καραμανλής απάντησε και στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα:

«Απορώ πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει πάλι την κουβέντα για τρομοκρατία. Πρέπει κάποτε να αποφασίσετε σε ποια βάρκα πατάτε. Πατάτε στη βάρκα της ριζοσπαστικής και της άκρας Αριστεράς και της μισαλλοδοξίας ή πατάτε στη βάρκα της ‘‘σοσιαλδημοκρατίας’’ και της κεντροαριστεράς που θέλει να σας πάει ο αρχηγός σας; Ο κ. Δρίτσας – για να καταλάβουμε τι είπε – σε μια χώρα φιλελεύθερης δημοκρατίας, κοινοβουλευτισμού, μέλος της ΕΕ, αποκάλυψε την ιδεολογική του συγγένεια. Μας είπε ότι η τρομοκρατία δεν είναι απειλή για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Τον μαζέψατε, μαζεύτηκε. Έκανε μια δήλωση του τύπου ‘‘ναι μεν, αλλά’’ και τώρα έρχεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κι ανοίγει αυτό το θέμα. Είναι δυνατόν να ανοίγετε αυτό το θέμα; Κάνετε τερτίπια στον αρχηγό σας; Χθες παρουσίαζε ένα ολόκληρο πρόγραμμα για τα θέματα της υγείας και τώρα ανοίγετε θέματα τρομοκρατίας; Αυτά τα θέματα έπρεπε να έχουν κλείσει κι έχουν κλείσει. Διαβάστε την δήλωση του κ. Μομφεράτου, που είναι συγκλονιστική και είπε πως εμείς θέλουμε να ζήσει ο Κουφοντίνας, αλλά κ. Τσακαλώτο δεν θα αποφασίσετε ούτε εσείς, ούτε εγώ, ούτε κανένας πολιτικός σε ποια φυλακή θα εκτίσει την ποινή του. Αυτό θα το αποφασίσουν άλλοι θεσμοί».