Ερώτηση Όλγας Κεφαλογιάννη και Κώστα Καραμανλή για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.)

«Κυβερνητική πράξη αδιαφάνειας συνιστά
η μη χρήση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων»
Η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Βουλευτής Σερρών, κ. Κώστας Καραμανλής, κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση για το θέμα της αναβολής της ένταξης των Δημόσιων Συμβάσεων Έργων και Μελετών στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) για την 30η Απριλίου 2017.
Για το θέμα αυτό, οι δύο βουλευτές έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με απόφασή του, μετέθεσε την υποχρεωτική χρήση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.), για τις Δημόσιες Συμβάσεις εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών, καθώς και τις Δημόσιες Συμβάσεις εκτέλεσης έργων για όλους τους φορείς του Δημοσίου, για την 30η Απριλίου 2017, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για κάθε άλλη Δημόσια Σύμβαση άνω των 60.000 ευρώ.
Δεδομένου μάλιστα ότι, από το 2013, ήταν γνωστό ότι οι Δημόσιες Συμβάσεις Μελετών και Έργων θα εντάσσονταν στο Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ, εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την επιχειρηματολογία του αρμόδιου Υπουργού για τη μη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος.
Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και σε αυτήν την περίπτωση, άλλα λέει και άλλα πράττει. Και σίγουρα δεν πράττει υπέρ της διαφάνειας και της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Θέμα: Ηλεκτρονική Δημοπράτηση Δημοσίων Μελετών και Έργων από το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.).
Στο πλαίσιο των Προγραμματικών Δηλώσεων του Πρωθυπουργού στη Βουλή, είχε ανακοινωθεί η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για διαφάνεια και αξιοπιστία μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών συστημάτων για τις Δημόσιες Μελέτες και τα Δημόσια Έργα.
Σύμφωνα άλλωστε με το Ν. 4155/2013 όλες οι συμβάσεις των Δημοσίων Μελετών και Έργων καθώς οι Δημοπρατήσεις θα εντάσσονταν στο σύστημα Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. Την 27η Φεβρουαρίου 2015, με απόφαση του τότε Υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη, μετατέθηκε η ημερομηνία ένταξης στο Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. για την 1η Ιουλίου 2015 σχετικά με τις Μελέτες και για την 1η Δεκεμβρίου 2015 σχετικά με τα Δημόσια Έργα. Με άλλη απόφαση της 7ης Σεπτεμβρίου 2015 του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκη αποφασίστηκε να μετατεθεί για την 1η Δεκεμβρίου 2015 η ένταξη στο Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. και των Μελετών.
Ο κος Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων όμως με απόφασή του (122711/1231/2015) μετέθεσε την υποχρεωτική χρήση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.), για τις Δημόσιες Συμβάσεις εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών του Ν. 3316/2005 καθώς και τις Δημόσιες Συμβάσεις εκτέλεσης έργων για όλους τους φορείς του Δημοσίου για την 30η Απριλίου 2017, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για κάθε άλλη Δημόσια Σύμβαση άνω των 60.000 ευρώ.
Σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι η αναβολή μέχρι το 2017 οφείλεται στο ότι το προσωπικό του Υπουργείου αφενός μεν δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο στο νέο σύστημα και αφετέρου δε ότι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα δεν είναι ακόμη έτοιμο.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κος Υπουργός:
- Δεδομένου ότι από το 2013 ήταν γνωστό ότι θα εντάσσονταν οι Δημόσιες Συμβάσεις μελετών και έργων στο Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ, ποιες συγκεκριμένα είναι οι ενέργειες που έκανε το αρμόδιο Υπουργείο τόσο για την ολοκλήρωση του συστήματος όσο και για την εκπαίδευση του προσωπικού;
- Έστω ότι γίνεται δεκτό το επιχείρημα ότι η παράταση δίνεται για να γίνει η αναγκαία εκπαίδευση και η παραμετροποίηση του συστήματος, για ποιο λόγο δεν δρομολογήθηκε, από την κυβέρνηση, η εκπαίδευση του προσωπικού και η ολοκλήρωση του συστήματος εδώ και 12 μήνες, όταν παράλληλα από δημόσια ενημέρωση στον τύπο αναφέρεται ότι έχουν ήδη εκπαιδευθεί πάνω από 4.900 υπάλληλοι των αναθετουσών αρχών καθώς και 2.500 υπάλληλοι από επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς του Δημοσίου;
- Υπάρχει εκτίμηση της οικονομικής επιβάρυνσης εις βάρος του Δημοσίου από τη νέα παράταση που δόθηκε μέχρι την 30η Απριλίου 2017;
- Για ποιους λόγους δεν αξιοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. για τα Δημόσια Έργα και τις Μελέτες το οποίο αποτελεί, ως γνωστόν, ισχυρό και αξιόπιστο μέσο υπέρ της διαφάνειας και της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, οδηγεί σε μείωση δαπανών και διοικητικών εξόδων και τελικά λόγω των «ανοικτών» διαδικασιών δημιουργεί συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού;
- Οι μοναδικές ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που πραγματοποιήθηκαν τελικά περιορίστηκαν στις παρατάσεις για τη μη ένταξη των Δημόσιων Μελετών και Έργων στο ηλεκτρονικό σύστημα Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.;
- Ποιος είναι τελικά ο κεντρικός σχεδιασμός σας για την ηλεκτρονική δημοπράτηση, αν όχι η χρήση διαδικασιών μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων για τις Δημόσιες Μελέτες και τα Δημόσια Έργα που είναι ανοικτές σε όλους; Ισχύουν ή όχι οι πολιτικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού;
Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Κεφαλογιάννη Όλγα – Α’ Αθηνών
Καραμανλής Κώστας – Ν. Σερρών