Κατάθεση δύο ερωτήσεων από τον Κώστα Καραμανλή

a5d537ab6114125512e4d453a03250c0_Parl_2015_10_1-1156-577-c-47.jpg
2016-01-15 14:27

Ο Βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραμανλής, κατέθεσε σήμερα δύο ερωτήσεις στα πλαίσια άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η πρώτη αφορά στην απόφαση της Κυβέρνησης για αναστολή της επένδυσης στις Σκουριές. Σε μια εποχή που η χώρα θα πρέπει να δίνει έμφαση στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την αύξηση των θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μια βδομάδα προ της συμμετοχής του Πρωθυπουργού στο Διεθνές Οικονομικό Forum του Νταβός, αποφασίζει να αναστείλει επένδυση ύψους 700 εκατ. ευρώ και οδηγεί σε απόλυση 2.000 εργαζομένους!

Η δεύτερη ερώτηση σχετίζεται με το ζήτημα των Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών. Ο κ. Κ. Καραμανλής σημειώνει ότι λόγω της κρισιμότητας της όλης κατάστασης, τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να προβούν άμεσα στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την καταγραφή των διαθεσίμων χώρων που πληρούν όσο το δυνατόν περισσότερες προϋποθέσεις για την καλύτερη δυνατή διαμονή των μεταναστών στη χώρα μας.

 

Ακολουθούν τα κείμενα των ερωτήσεων:

 

Πρώτη ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Απόφαση της Κυβέρνησης για αναστολή της επένδυσης στις Σκουριές Χαλκιδικής

Η απόφαση για διακοπή λειτουργίας των Μεταλλείων στη Χαλκιδική θα πρέπει να προβληματίσει τους πάντες. Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να αντιληφθεί ότι η οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση θα επιταχυνθούν μόνο με προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.

Η αντίληψη ότι η αύξηση της απασχόλησης θα πραγματοποιηθεί κυρίως με δημόσιες επενδύσεις αποτελεί ουτοπία. Το σύνολο των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου, στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα, ανταγωνίζονται για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Δεν τις διώχνουν! Πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθούν οι κυβερνώντες ότι τα άμεσα και ανταποδοτικά οφέλη επενδύσεων, όπως αυτή της Χαλκιδικής, είναι μεγαλύτερα από τις ιδεοληψίες της Αριστεράς.

Προκειμένου μια κυβέρνηση να προστατέψει τους αδυνάτους, να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος και να αναδιανείμει πλούτο, πρέπει πρώτα να δημιουργήσει «πλούτο» και να παράσχει κίνητρα για αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας. Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν σ’αυτήν τη βάση, στην αποδοχή της οποίας πρέπει κάποτε να προσχωρήσει κι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτάται, επομένως, ο κ. Υπουργός:
– Πιστεύετε ότι ο τρόπος που η κυβέρνηση αντιμετώπισε την Eldorado Gold βοηθάει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και την παραγωγή πλούτου στη χώρα;
– Δεν είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της εξόρυξης έχει λήξει, αφού η ίδια η εταιρία έχει εγγυηθεί ότι χρησιμοποιείται η κατάλληλη μέθοδος εξόρυξης και επεξεργασίας, παρέχοντας αναβαθμισμένο σύστημα διαχείρισης των υδάτων, βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας και πλήρη αποκατάσταση όλων των παλαιών χωματερών εξορυκτικών υλικών στην περιοχή των μεταλλείων, κάτι το οποίο έχει αποδεχθεί και το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας σε σειρά αποφάσεών του, όπως οι 1492/2013, 1170/2013, 549/2015, 551/2015, αλλά και με την πρόσφατη 299/2015;
– Ποια επιχειρήματα σκοπεύει να επικαλεστεί ο κ. Πρωθυπουργός κατά την επικείμενη συμμετοχή του στο Διεθνές Οικονομικό Forum στο Νταβός προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, την ίδια στιγμή που αναστέλλει επένδυση ύψους 700 εκατ. ευρώ και οδηγεί σε απόλυση 2.000 εργαζομένους;

 

Δεύτερη ερώτηση:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
– Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
– Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών στις Σέρρες και την ευρύτερη περιοχή

Η πρόσφατη διαρροή περί πρόθεσης της κυβέρνησης να μετατρέψει το παροπλισμένο στρατόπεδο «Βασιλειάδη» στη Ροδόπολη Σερρών, σε Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών είναι προβληματική στο σύνολό της και ιδίως στο γεγονός ότι ο εν λόγω χώρος βρίσκεται στο κέντρο του αστικού ιστού της πόλης και γειτνιάζει με σχολικά κτήρια και νηπιαγωγεία.

Λόγω, όμως, της κρισιμότητας της όλης κατάστασης, οφείλουμε να μην περιοριζόμαστε σε μια στείρα αντιπολιτευτική τακτική του «όχι σε όλα», αλλά να καταθέτουμε και προτάσεις προς συζήτηση.

Υπό αυτήν τη λογική, γίνεται αντιληπτό ότι η Ελλάδα, λόγω των υψηλών μεταναστευτικών ροών, οφείλει να οργανώσει Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών, που να πληρούν όμως όσο το δυνατόν περισσότερες προϋποθέσεις για την καλύτερη δυνατή διαμονή των μεταναστών.

Μια οργανωμένη στρατηγική σ’αυτό το πεδίο πολιτικής μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο τα οικονομικά συμφέροντα περιοχών της χώρας μας, όσο – και κυρίως – να βοηθήσει τους ίδιους τους μετανάστες.

Από τη δική μας πλευρά προτείνεται ως εναλλακτική η χρήση του επίσης παροπλισμένου στρατοπέδου του οικισμού του Δροσάτου Κιλκίς. Το εν λόγω στρατόπεδο πληροί όλες τις προϋποθέσεις φιλοξενίας, δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα ήταν ενεργό, είναι εγκατεστημένο σε μια περιοχή που εξυπηρετεί τόσο τον Νομό Σερρών όσο κι αυτόν του Κιλκίς, και επίσης βρίσκεται οριακά εκτός του οικισμού, ο οποίος και θα ευνοηθεί οικονομικά από το προσωπικό που θα συνδράμει στη διαμονή των μεταναστών.

Ερωτώνται, επομένως, οι κ.κ. Υπουργοί:
– Έχει εκπονήσει η κυβέρνηση σχέδιο καταγραφής των διαθεσίμων χώρων ικανών για την αξιοπρεπή φιλοξενία μεταναστών στη χώρα μας;
– Σκοπεύει η κυβέρνηση να διερευνήσει την πιθανότητα μετατροπής του παροπλισμένου στρατοπέδου στον οικισμό Δροσάτο Κιλκίς σε Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών;