Επίσκεψη και συναντήσεις με φορείς στο Ν.Χαλκιδικής

karamanlis-1
2022-07-13 13:56

Τα έργα που αλλάζουν τη Χαλκιδική παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο των επισκέψεων κλιμακίων της Νέας Δημοκρατίας σε ολόκληρη τη χώρα, με βασικό στόχο την προβολή του κυβερνητικού έργου. 

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ.Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βαγγέλης Λιάκος και κ. Ιωάννης Πασχαλίδης.

Στην ομιλία του στην Ανοιχτή Νομαρχιακή Συνέλευση ΔΕΕΠ Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών καταρχήν επισήμανε ότι:  «Αυτός ο τόπος εδώ, η Μακεδονία, είναι που χτυπά η καρδιά της παράταξης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την Ιστορία, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ρίζες μας».

Κάλεσε τους πολίτες να θυμηθούν που βρισκόταν η Ελλάδα πριν μερικά χρόνια, όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση έπαιξε τη χώρα και το ευρωπαϊκό όραμα στα ζάρια. Αλλά και να κάνουν μία ανασκόπηση των τελευταίων τριών ετών. «Θυμηθείτε τι έχει αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε. 

«Ο Έβρος δεν απέχει πολλά χιλιόμετρα από εδώ. Θυμηθείτε τι έγινε πριν από μερικά χρόνια. Θυμηθείτε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στα τρία αυτά χρόνια θωράκισε την εθνική άμυνα της χώρας και έχει στην ουσία φέρει την Ελλάδα γεωπολιτικά σε ένα επίπεδο που χρόνια είχαμε να δούμε. Έχει χτίσει συμμαχίες και έχει καταφέρει να κάνει μία εξωτερική πολιτική, που μας δίνει αυτοπεποίθηση και μας κάνει περήφανους», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Χωρίς ασφάλεια, χωρίς εθνική κυριαρχία, όλα τα άλλα δεν έχουν νόημα».

«Έχουμε μία Κυβέρνηση, που μέσα σε τρία χρόνια αντιμετώπισε τις μεγαλύτερες δυσκολίες: Πανδημία, εξωτερική απειλή, ενεργειακή κρίση. Στάθηκε δίπλα στους πολίτες. Εμείς είμαστε η μεγάλη παράταξη, που στέκεται δίπλα στους κοινωνικά αδύναμους», είπε επίσης ο κ. Καραμανλής και διερωτήθηκε: «Ποια Κυβέρνηση στην Ευρώπη έδωσε 43 δισ. ευρώ για να σταθεί δίπλα στους πολίτες τον καιρό της πανδημίας;»

«Υλοποιούμε στην Χαλκιδική έργα συνολικού ύψους 165 εκ ευρώ»

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε στα έργα συνολικού ύψους 165 εκ ευρώ, που υλοποιούνται στη Χαλκιδική. Έργα που δίνουν λύση σε δύο ζητήματα καίριας σημασίας για την περιοχή: εύκολη πρόσβαση και υδροδότηση.

«Το φράγμα Χαβρία πόσα χρόνια το συζητάτε στην περιοχή; 20 χρόνια. Ξέρετε πότε αυτό το έργο θα έχει προσωρινό ανάδοχο; Σε τρεις μήνες από τώρα. Δηλαδή θα υπάρχει εργολάβος, ο οποίος θα ξεκινήσει το έργο αρχές του 2023», τόνισε ο κ. Καραμανλής. Υπενθύμισε επίσης ότι επί 20 χρόνια δεν είχε λυθεί το ζήτημα με το λεγόμενο «ορφανό χιλιόμετρο» στην Ποτίδαια και ήρθε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να το λύσει. Αλλά και ότι το Θέρμη- Γαλάτιστα παραδίδεται πριν τη συμβατική υποχρέωση.

«Δεν πρόκειται εδώ να σας πω μεγάλα ‘θα’. Εμείς δεν μοιράζουμε ακάλυπτες επιταγές. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα είμαστε εδώ να ανακοινώσουμε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με συγκεκριμένη χρηματοδότηση τα έργα», τόνισε επίσης ο κ. Καραμανλής. 

Τα έργα της Χαλκιδικής 

*Αναβαθμίζεται ο οδικός άξονα Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, στο τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα.

Ένα κομμάτι 12,5 χιλιομέτρων ιδιαίτερα προβληματικό και επικίνδυνο. 

Ένα έργο που εκκρεμούσε από το 2010 και μέσα σε τρία χρόνια ωρίμασε και δημοπρατήθηκε. Και ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021 έχει παραδοθεί ένα σημαντικό μέρος του. Ενώ το σύνολο του έργου, που προχωράει πιο γρήγορα και από τα χρονοδιαγράμματα, θα παραδοθεί ως το τέλος της χρονιάς. 

*Αντίστοιχα, στον κάθετο άξονα Θεσσαλονίκη- Νέα Μουδανιά- Ποτίδαια, έκλεισε μια -πέρα από κάθε λογική- εκκρεμότητα 15 ετών, του επονομαζόμενου «ορφανού χιλιομέτρου». Ήδη από την εβδομάδα πριν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ακριβώς όπως είχε δεσμευτεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παραδόθηκε η διαπλάτυνση του δρόμου.

*Μέσω του Προγράμματος Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας που δημοπρατείται άμεσα, διατίθενται επιπλέον 10 εκ. ευρώ για τη συντήρηση του οδικού δικτύου σε όλο τον νομό,

*Η βελτίωση του Λιμένα Νέου Μαρμαρά, ένα έργο με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ, 

*Το φράγμα Χαβρία. Ένα μεγάλο έργο ύδρευσης, μια επένδυση 85,4 εκατ. ευρώ που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ και μπορεί να καλύψει μόνο του το 33% των συνολικών υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών της Χαλκιδικής. Το έργο αναμένεται να έχει προσωρινό ανάδοχο το φθινόπωρο και κατόπιν θα ξεκινήσουν οι εργασίες. 

*Προχωρά και η διαδικασία για την ωρίμανση των μελετών που αφορούν στο Φράγμα Πετρένια

«Σε τρία χρόνια έγινε σημαντικό έργο, που είναι προπομπός όσων ακόμη θα γίνουν»

Κατά τη σύσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, κ. Γιώργο Ιωάννη, ο κ. Καραμανλής καταρχήν επισήμανε ότι στον χρόνο που απομένουν μέχρι τις εκλογές μπορούν να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά και υπενθύμισε όσα έχουν ήδη γίνει στην περιοχή στο κομμάτι των υποδομών. 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε πως αποδεικνύεται ότι τα τρία αυτά χρόνια έγινε σημαντικό έργο, το οποίο όπως τόνισε είναι προπομπός για όσα ακόμη μπορούν να γίνουν.

Κατά τη σύσκεψη με το Δήμαρχο Πολυγύρου, κ. Αστέριο Ζωγράφο, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι η Κυβέρνηση είναι δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση και βοηθά όπου μπορεί, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα της καθημερινότητας. 

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Χαλκιδική είναι μία περιοχή ευλογημένη, με εξαιρετικό τουριστικό προϊόν, αλλά και αγροτικό ισοζύγιο, τονίζοντας ότι και η Πολιτεία πρέπει να σκύψει από πάνω και να διευκολύνει. 

«Αυτά που είπαμε, τα κάναμε»

Σε δηλώσεις του στη συνέχεια στα τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Καραμανλής καταρχήν ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς για την υποδοχή και την ενημέρωση και πρόσθεσε:  «Η Χαλκιδική είναι ένας νομός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια θα σας έλεγα ότι είχε ένα έλλειμμα υποδομών. Αυτό είναι κάτι που όλοι αναγνωρίζουμε, ασχέτως πολιτικών αντιπαραθέσεων ή κομματικών πεποιθήσεων.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια και έχει γίνει και κάτι το οποίο θα σας έλεγα ότι είναι σπάνιο στην πολιτική. Αυτά που είπαμε, τα κάναμε. Και όπως πολύ σωστά είπες Αστέρη, τα κάναμε και πιο νωρίς από τις δεσμεύσεις μας. 

Ο δρόμος Θέρμη- Γαλάτιστα νομίζω είναι ένα παράδειγμα του πως πρέπει οι πολιτικοί να αντιμετωπίζουν τους πολίτες. Να κάνουν αυτά που λένε πράξη. 

Πέρα από αυτό όμως έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες και σε άλλους τομείς, όχι μόνο στις υποδομές. Και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη γεωργία, γιατί αυτός ο νομός, πέρα από το τουριστικό του προϊόν, έχει και αγροτικά προϊόντα, τα οποία τον έχουν κάνει φημισμένο και εκτός Ελλάδος. Αλλά και σε όλα τα άλλα ζητήματα νομίζω ότι αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής. 

Δε σταματάμε εδώ όμως. Δεν επαναπαυόμαστε. Δεν λέμε ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Για αυτό βρισκόμαστε εδώ. Με τον κ. Αυγενάκη, με τον κ. Αραβώση, με τους αγαπητούς βουλευτές, για να ακούσουμε. Για να ακούσουμε ποια είναι τα προβλήματα και να κάτσουμε και να δώσουμε λύσεις σε συγκεκριμένα αδιέξοδα. 

Το Υπουργείο θα είναι πάντα δίπλα σας στο νομό Χαλκιδικής. Έχουμε μία άψογη συνεργασία και με τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα και αντιμετωπίζουμε προβλήματα που είχαν να επιλυθούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτό είναι και ένας προπομπός για το τι μπορεί να ακολουθήσει».

Ακολούθως ο κ. Καραμανλής έλαβε μέρος σε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής. Μεταξύ άλλων προανήγγειλε νομοσχέδιο που θα αλλάξει τη διαδικασία των αποζημιώσεων. «Να μην ταλαιπωρούμε τους πολίτες με 500 χαρτούρες για να πάρουν λεφτά», τόνισε. 

«Αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν μη τι άλλο ακούει και είναι αποτελεσματική», δήλωσε επίσης και πρόσθεσε: «Όταν πει ότι θα κάνει κάτι, το κάνει».

Στη συνέχεια σε σύσκεψη στο Δήμο Αριστοτέλη, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι αυτή η Κυβέρνηση πιστεύει στην περιφερειακή ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι από το πακέτο των 13 δισ. ευρώ έργων, το μεγαλύτερο μέρος αφορά την περιφέρεια. 

Ακολούθως έλαβε μέρος σε σύσκεψη στην Ιερισσό, όπου ξεναγήθηκε στην έκθεση ζωγραφικής της συλλογής Βαρλάμη «Το Άγιον Όρος» στο Κέντρο Πολιτισμού, και επισκέφθηκε το οινοποιείο Domaine Agrovision. 

«Η πόρτα μου στο Υπουργείο είναι πάντα ανοιχτή»

Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων τόνισε: «Αυτή η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει το φράγμα στο Χαβρία, ένα φράγμα πάνω από 80 εκ προϋπολογισμό, ένα φράγμα που θα δώσει λύση σε αρδευτικά αδιέξοδα για πάνω από 25.000 στρέμματα και ένα φράγμα, που δεν είναι στη σκέψη του ιδεατού, αλλά θα γίνει πραγματικότητα γιατί θα έχουμε ανάδοχο σε λίγους μήνες. 

Συζητήσαμε επίσης και για άλλα πράγματα που έχουν γίνει στο νομό, όπως το Θέρμη – Γαλάτιστα ένα έργο μάλιστα που παραδίδεται πριν από την ώρα του, όπως είναι το έργο που έδειχνε μάλιστα και την απίστευτη γραφειοκρατική ανοησία της ελληνικής πολιτείας, το «ορφανό χιλιόμετρο». Δεν ήρθαμε εδώ μόνο για να πούμε αυτά που έχουμε κάνει, ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιες οι προοπτικές ενός Δήμου, ο οποίος έχει και τουριστικό προϊόν και αγροτοδιατροφικό προϊόν – επισκέφθηκα ένα υπέροχο οινοποιείο που είναι παράδειγμα προς μίμηση για όσους ασχολούνται με το καλό ελληνικό κρασί – και ένας Δήμος που έχει τα μεταλλεία.

Συζητήσαμε και ποιες είναι οι προοπτικές. Η πόρτα μου στο Υπουργείο είναι πάντα ανοιχτή. Και όπως έχω βοηθήσει στο παρελθόν το Δήμο αυτό και όλους τους Δήμους – να πούμε εδώ ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει δώσει και άμεσες χρηματοδοτήσεις για συγκεκριμένα μικρά έργα, που πλησιάζουν τα 12 εκ ευρώ σε τρία χρόνια, σε τρία χρόνια δύσκολα, σε τρία χρόνια πανδημίας – εδώ είμαστε να δούμε ποια έργα πρέπει στο εξής να προχωρήσουμε».

Δήλωσε επίσης ότι: «Το λιμάνι της Ουρανούπολης εδώ είμαστε να το δούμε και θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι να δρομολογήσουμε και αυτό το πολύ σημαντικό έργο».

-->
-->
-->
-->
-->
-->
-->
-->
-->
-->
-->