”Σπάμε την υπερδεκαετή αποεπένδυση στα ΜΜΜ” -Συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τον δημοσιογράφο κ. Κώστα Ντελέζο

c6474ad29754f0cf1b8d892a9a65cc42_Karamanlis-Nea-Synenteyksi-12-9-2020-1156-577-c-5.jpg
2020-09-12 12:41

–       Οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας στο «κόκκινο» εν μέσω πανδημίας; Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Για πάνω από μια 10ετία, η Ελλάδα δεν επένδυσε στις αστικές συγκοινωνίες. Δεν αγοράστηκε ούτε ένα λεωφορείο, δεν έγινε ούτε μια πρόσληψη. Άλλοτε λόγω αντικειμενικών συνθηκών, άλλοτε λόγω πολιτικής επιλογής.

Επί ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση έφτασε στα όρια της διάλυσης. Αυξήθηκε η τιμή των εισιτηρίων αλλά ταυτόχρονα έπεσε δραματικά το επίπεδο των υπηρεσιών και επιδεινώθηκαν τα οικονομικά των φορέων.

Αυτή την κατάσταση κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Η πανδημία προφανώς μεγεθύνει παθογένειες ετών στα ΜΜΜ και μας δημιουργεί την υποχρέωση να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, όχι μόνο πλέον για την πιο άνετη καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και για τη δημόσια υγεία.

–       Ποιο είναι το σχέδιό σας; Θα αποκτήσουν οι Αθηναίοι αξιόπιστες συγκοινωνίες;

Καταλαβαίνω απόλυτα τον προβληματισμό των πολιτών. Δουλεύουμε και προσπαθούμε καθημερινά. Από τα 850 λεωφορεία που παραλάβαμε στο δρόμο, έχουμε φτάσει στα 1100. Οι χρονοαποαστάσεις στο μετρό μειώνονται, ενώ παραδώσαμε και 3 νέους σταθμούς στην επέκταση προς Πειραιά και συνεχίζουμε εντατικά τις εργασίες για τους άλλους 3.

Ασφαλώς αυτά δεν φτάνουν. Τώρα περνάμε στην επόμενη φάση του σχεδίου μας, σπάμε την υπερδεκαετή αποεπένδυση στα ΜΜΜ, με 3 άμεσες δράσεις που παρουσιάσαμε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αθροίζουμε δυνάμεις και αξιοποιούμε και τον ιδιωτικό τομέα στην προσπάθεια για καλύτερες συγκοινωνίες.

–       Τι θα γίνει συγκεκριμένα;

 Προχωράμε στη σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ, ώστε να ενισχύσουν τον ΟΑΣΑ με 203 οχήματα και 550 οδηγούς, σε καθημερινή βάση.  Ίσως και από τον επόμενο μήνα να φανεί διαφορά. Επιπλέον, ήδη είναι στον αέρα ο διαγωνισμός για την προμήθεια άλλων 300 σύγχρονων λεωφορείων με leasing. Μια μεγάλη μεταρρύθμιση, που για πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα και όχι μόνο θα ενισχύσει κι ανανεώσει το στόλο μας, αλλά και θα μειώσει σημαντικά και το κόστος συντήρησης. Επίσης, προχωράμε σε 655 προσλήψεις, με διαδικασίες fast track αλλά κριτήρια ΑΣΕΠ.

Και ακολουθεί η τρίτη φάση του σχεδίου μας, με αναβάθμιση 15 συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό, αγορά 7 συρμών για τις Γραμμές 2 και 3 και διαγωνισμό για την προμήθεια 1300 νέων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα.

–       Το «ακρωτηριασμένο» δίκτυο του τραμ πότε θα αποκατασταθεί, ώστε το πολύπαθο μέσο να φτάσει σε Πειραιά και Σύνταγμα;

Το Τραμ έχει κι αυτό θέση στο σχέδιό μας. Το δίκτυο αναβαθμίζεται με 25 νέους, σύγχρονους συρμούς –πριν λίγες μέρες παραλάβαμε τους πρώτους.

Προχωράμε την επέκταση προς Πειραιά, με 12 νέες στάσεις. Όσο για το Σύνταγμα, είναι άλλο ένα πρόβλημα που κληρονομήσαμε και αντιμετωπίζουμε. Έχουν τοποθετηθεί ειδικοί σένσορες κατά μήκος του Ιλισού, ώστε να ξεκινήσουν μετρήσεις για να εξακριβωθεί αν είναι ασφαλής η διέλευση του Τραμ. Σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα.

–       Το ενιαίο e-pass για όλους τους αυτοκινητοδρόμους  πότε θα γίνει πράξη;

Πιστεύω ότι μέσα στο φθινόπωρο το ενιαίο e-pass θα είναι πραγματικότητα. Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει και στη χώρα μας, και επιτέλους το καταφέρνουμε.

Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού γίνονται τεχνικές δοκιμές. Πολύ σύντομα οι οδηγοί θα μπορούν με τον ίδιο πομποδέκτη να περνούν από τους 5 αυτοκινητοδρόμους, τη Γέφυρα και την Εγνατία.

–       Η Περιφερειακή Υμηττού είναι στα πλάνα του Υπουργείου Υποδομών, στο πλαίσιο και της επένδυσης στο Ελληνικό;

Ασφαλώς. Η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού προς το Ελληνικό είναι στον άμεσο σχεδιασμό μας. Θα περιλαμβάνει  μάλιστα υπόγεια σήραγγα στην Ηλιούπολη και νέες γέφυρες επί της Λ. Βουλιαγμένης.

Είναι το πρώτο μεγάλο έργο που γίνεται στην Αττική ενόψει της υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό. Κι αποδεικνύει εμπράκτως πόσο στηρίζει η κυβέρνηση αυτή την επένδυση. Το 2021 θα έχουμε σοβαρές εξελίξεις στο έργο.

–       Με ποιο τρόπο θα προχωρήσει η Πατρών-Πύργου, καθώς το σπάσιμό της σε οκτώ τμήματα δεν απέδωσε;

Σώσαμε το έργο με 4 κινήσεις: Βάλαμε τέλος στο αδιέξοδο της κατάτμησης σε 8 κομμάτια. Εξασφαλίσαμε από την ΕΕ τη χρηματοδότησή του. Ήρθαμε σε συμφωνία με τον παραχωρησιούχο για ένταξη του έργου στην Παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού –χωρίς να στοιχίσει ούτε ευρώ παραπάνω από τις 8 εργολαβίες- και έχουμε ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες με την ΕΕ. Ελπίζω σύντομα να πάρουμε το πράσινο φως. Στο μεταξύ, προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις οδικής ασφαλείας στο υπάρχον οδικό δίκτυο, ύψους 25 εκατ. ευρώ.

–       Ποια άλλα έργα υποδομής εκτιμάτε ότι μπορούν να  ξεπαγώσουν  μέσα στο χρόνο;

Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων για τα επόμενα χρόνια, συνολικού ύψους πάνω από 13 δισ. Στο επόμενο διάστημα, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε σημαντικά βήματα για έργα σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά:

Στη Θεσσαλονίκη, δώσαμε λύση για το Μετρό και προχωράμε για να είμαστε έτοιμοι το 2023. Ενώ αυτές τις μέρες δημοσιεύεται η πρόσκληση για το άλλο μεγάλο έργο που ξεκινάμε στην πόλη, το Flyover.

Στην Κρήτη, σύντομα υποβάλουμε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον ΒΟΑΚ.

Στον Ε-65, προχωράμε για την ολοκλήρωση του νότιου τμήματος και θα ξεκινήσουμε το βόρειο.

Εντός του μήνα, υπογράφουμε δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα οδικής ασφάλειας σε πάνω από 7.000 επικίνδυνες θέσεις σε όλη τη χώρα. Στον σιδηρόδρομο, προχωρούν άμεσα οι δημοπρατήσεις τεσσάρων έργων και ετοιμαζόμαστε εντός του 2021 να δημοπρατηθούν άλλα έξι.