Συνέντευξη Κώστα Καραμανλή στο “Πρώτο Θέμα”

«Νέο» δεν είναι να αθετείς τις υποσχέσεις σου
Τη συνειδητή προσπάθεια εκ νέου διχασμού των Ελλήνων, μετά το μνημόνιο – αντιμνημόνιο στο δήθεν δίπολο παλιό – νέο, αναδεικνύει σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» ο υποψήφιος βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι αυτή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτεί με επιχειρήματα τις ακραίες αντικοινοβουλευτικές δυνάμεις.
– Το δίπολο που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δημιουργήσει είναι αυτό μεταξύ του «παλιού» και του «νέου». Ως εκπρόσωπος ενός παραδοσιακού κόμματος, της ΝΔ, αλλά και με το βαρύ πολιτικό όνομα Καραμανλής, τι απαντάτε;
Δυστυχώς, σε μια περίοδο που ο τόπος έχει ανάγκη συνένωσης δυνάμεων, ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται μέσω των αντιθέσεων. Γι’αυτό, τώρα που φάνηκε πόσο κενό ουσιαστικού περιεχομένου ήταν το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο βρήκαν ένα άλλο ψευδεπίγραφο δίπολο: το δήθεν παλιό εναντίον του δήθεν νέου. Δεν ξέρω αν συνειδητοποιούν ότι με αυτή τη ρητορική, που χρησιμοποιούν για μικροκομματικούς λόγους, παίζουν και το παιχνίδι των αντικοινοβουλευτικών ακραίων δυνάμεων, οι οποίες κατηγορούν συλλήβδην όλον τον δημοκρατικό πολιτικό κόσμο ως «παλιό».
Το αστείο, βέβαια, είναι ότι αυτοί που παριστάνουν το «νέο» έχουν μέσα τους το μισό «παλιό» ΠΑΣΟΚ, ενώ ως μόνο άξιο κυβερνητικό εταίρο βρίσκουν τον κ. Καμμένο… Και για να μην μένουμε στα πρόσωπα, δεν νομίζω ότι το νέο στην πολιτική είναι το να τάζεις τα πάντα στους πάντες, να αθετείς όλες σου τις υποσχέσεις και να κάνεις ότι δεν τρέχει τίποτα, να διχάζεις και να πολώνεις τον λαό στην πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας του. Αλίμονό μας αν αυτά ήταν το νέο…
Νέο για την Ελλάδα θα είναι να υπερβούμε τις διαφορές μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις, να δώσουμε απλές λύσεις στα προβλήματα που μας βασανίζουν τόσα χρόνια, να αποκτήσουμε ξανά σταθερότητα και κανονικότητα, να πάρουν όλοι οι Έλληνες μια βαθιά ανάσα.
– Θεωρείτε πως η ΝΔ έχει δικαιωθεί ως προς τις βασικές πολιτικές και οικονομικές επιλογές της;
Η βασική πολιτική επιλογή της ΝΔ, δηλαδή η ευρωπαϊκή προοπτική της πατρίδας μας, έχει δικαιωθεί και την ασπάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομία, όπου πιστεύουμε στην ελεύθερη αγορά αλλά με το κράτος σε ρόλο επόπτη.
Αν κάτι πρέπει να αλλάξουμε, αυτό είναι να απαλλαγούμε από το φόβο του πολιτικού κόστους και να προχωρήσουμε με τόλμη στις αλλαγές, για να σταθεί ξανά όρθια και περήφανη η Ελλάδα στο κέντρο της Ευρώπης, όπως την ήθελε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Η χώρα χρειάζεται μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος και προσέλκυση επενδύσεων, έτσι ώστε να βρουν δουλειές οι άνεργοι, να παραχθεί νέος πλούτος και να τροφοδοτηθούν το κράτος με έσοδα και τα ταμεία με εισφορές.
– Θα ήθελα το σχόλιο σας για την επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Νομίζω ότι εύκολα μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η επτάμηνη διακυβέρνηση υπήρξε από τις πιο αναχρονιστικές περιόδους της Μεταπολίτευσης. Η ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης, χωρίς σχέδιο και δίχως αντίληψη της πραγματικότητας, οδήγησε σε ένα τρίτο μνημόνιο, σε νέα ελλείμματα, στο κλείσιμο των τραπεζών, στα capital controls, στην άγρια φορολόγηση της ιδιωτικής οικονομίας, στις αλλοπρόσαλλες πολιτικές για το Μεταναστευτικό και την Παιδεία.
Θα σας αναφέρω μόνο ένα στοιχείο που είναι, κατά τη γνώμη μου, συγκλονιστικό: τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν 2,5 δισ. Ευρώ. Στις 30 Ιουνίου φέτος ήταν 77 εκατ. ευρώ. Αυτό νομίζω τα λέει όλα! Εδώ δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν κονδύλια της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες που είχε εξασφαλίσει ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η χώρα δεν αντέχει άλλο πολιτική και οικονομική αστάθεια, ήξεις αφήξεις, πειραματισμούς και παλινωδίες. Το εσωτερικό πολιτικό δράμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μετατραπεί σε εθνικό.
– Σας προβληματίζει ο αναδυόμενος ευρωσκεπτικισμός;
Ασφαλώς. Βλέπω όμως, με ικανοποίηση, ότι παρ’όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων στοιχίζεται και σήμερα πίσω από το ευρωπαϊκό όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η Ελλάδα ανήκει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και με γενναίες αποφάσεις μπορεί να απογειωθεί. Πρέπει όμως όλοι να συμφωνήσουμε στο εξής: ότι θα αφήσουμε τα μικροκομματικά παιχνίδια, τις κουτοπονηριές και τους πειραματισμούς, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική μας.
Βέβαια και η Ευρώπη πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της. Η εμμονή κάποιων στην Ε.Ε. σε παράλογες θέσεις, είναι ο καλύτερος σύμμαχος των ακραίων ή πιο συγκεκαλυμμένων αντιευρωπαϊκων δυνάμεων στη χώρα μας.
– Θεωρείτε πως η ΝΔ και ο ευρύτερος πολιτικός της χώρος θα πρέπει να βρει δρόμο ευρύτερων συγκλίσεων με την Ε.Ε.; Είναι τελικά τα Μνημόνια ένα είδος μονόδρομου ή μπορούν να αμβλυνθούν;
Το ότι δεν μπορούμε εσαεί να ζούμε με δανεικά είναι ένας μονόδρομος. Και ο μόνος δρόμος είναι ή να ζούμε με λιγότερα ή να παράγουμε περισσότερα. Εγώ πιστεύω στη δεύτερη επιλογή και ότι με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα μπορεί να ξανακατακτήσει, σε στέρεες βάσεις αυτή τη φορά, την αξιοζήλευτη θέση που είχε, με τις θυσίες των προηγούμενων γενιών, δηλαδή της πιο αναπτυγμένης δημοκρατίας ανατολικά της Βιέννης και νότια της Ρώμης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ