Συνέντευξη του Κώστα Καραμανλή στη «Νέα Σελίδα»

c938ee1031b3ce638deec674842ccbf4_nea_selida-1156-577-c
2017-12-17 09:07

Κώστας Καραμανλής:
«Η οικογενειοκρατία κούρασε, αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι»

 Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο

Την ανάγκη να υπερβεί τις ξεπερασμένες «ταμπέλες» προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να προσελκύσει ψηφοφόρους κι από άλλους πολιτικούς χώρους εκφράζει ο Κώστας Καραμανλής με τη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα». Ο βουλευτής της ΝΔ εκτιμά ότι ο ιδεολογικός προσανατολισμός του κόμματος θα πρέπει να συνδυάζει «σύγχρονες ιδέες, λαϊκό χαρακτήρα, πατριωτικό προσανατολισμό και φιλελεύθερο στίγμα», ενώ χαρακτηρίζει πρόωρες τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς. Ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού υποστηρίζει για την κυβέρνηση ότι «αντί για το τέλος των μνημονίων, έφεραν το μνημόνιο χωρίς τέλος!».

Όσον αφορά δε στο ζήτημα της οικογενειοκρατίας, που άνοιξε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την απόφασή του να θέσει εκτός μελλοντικής κυβέρνησης την Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Καραμανλής σημειώνει με νόημα: «Το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας πήρε -η αλήθεια είναι ανεξέλεγκτες διαστάσεις κι αυτό έχει ενοχλήσει πολλούς συμπολίτες μας. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες».

Ποιο θα πρέπει να είναι, κατά την προσωπική σας άποψη, το διακύβευμα του συνεδρίου της ΝΔ; Πιστεύετε ότι το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης είναι ξεκάθαρο;

Στο συνέδριο εξειδικεύουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει ανάγκη η πατρίδα μας για να γυρίσει σελίδα. Καλούμαστε να δείξουμε για άλλη μια φορά ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που συνδυάζει σύγχρονες ιδέες, λαϊκό χαρακτήρα, πατριωτικό προσανατολισμό και φιλελεύθερο στίγμα. Αυτός ο συνδυασμός γέννησε τις μεγάλες πολιτικές επιλογές της παράταξής μας: από τη νομιμοποίηση του τη λύση του πολιτειακού και την ένταξη στην ΕΟΚ μέχρι την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και τις επενδύσεις στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και στα περιφερειακά αεροδρόμια.

Οι ιδεολογικές μας αναφορές, λοιπόν, όχι μόνο είναι ξεκάθαρες, αλλά δικαιούμαστε να λέμε ότι είμαστε το μόνο κόμμα που έχει δικαιωθεί ιδεολογικά. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών κι ακόμα δεν ξέρει πού πατά και πού βρίσκεται.

Όλες οι τελευταίες μετρήσεις αποτυπώνουν μια δημοσκοπική στασιμότητα για τη ΝΔ, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει σταδιακά να ανακάμπτει. Με ποιον τρόπο θα μπορέσει το κόμμα να διευρύνει την εκλογική του επιρροή, καθώς στόχος είναι η αυτοδυναμία; Οι ακραίες φωνές που υπάρχουν σας προβληματίζουν;

Μελετώ τις δημοσκοπήσεις με προσοχή, χωρίς, βέβαια, να βγάζω τα πολιτικά μου συμπεράσματα μόνο από αυτές. Βλέπω, λοιπόν, ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζουν απόλυτη σταθερότητα σε δημοσκοπικές επιδόσεις αξιοσημείωτες για τα δεδομένα της Ελλάδας της κρίσης. Το κυβερνόν κόμμα, από την άλλη, δεν γινόταν, προφανώς, να παραμένει διαρκώς σε ελεύθερη πτώση, δεν βλέπω όμως και καμία ουσιώδη βελτίωση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Ιδίως η αποδόμηση της εικόνας Τσίπρα στα μάτια των πολιτών δείχνει να είναι μη αναστρέψιμη. Παρόλο που τα στοιχεία μάς ευνοούν όμως, δεν δικαιούμαστε να εφησυχάσουμε. Όπως σωστά λέτε, κύριε Σταθόπουλε, στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Όταν η παράταξή μας υπερβαίνει στενά όρια και ξεπερασμένες ταμπέλες, τότε κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων πολιτών. Αυτό έχει συμβεί στην ιστορική μας διαδρομή, αυτό θέλουμε να πετύχουμε και τώρα.

Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ;

Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι ρεαλιστικός. Βέβαια, τίποτα στην πολιτική δεν είναι δεδομένο. Σε αυτή την υποθετική περίπτωση που αναφέρετε, λοιπόν, θα πρέπει να δούμε πώς θα έχουν διαμορφωθεί μετεκλογικά το πολιτικό σκηνικό και οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες. Κάθε περαιτέρω εκτίμηση τώρα θα ήταν άκαιρη. Πιστεύω ακράδαντα, πάντως, ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές και θα σχηματίσει κυβέρνηση για να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση.

Την Τρίτη θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Εκτιμάτε ότι θα είναι όντως ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση;

Η έξοδος από το μνημόνιο είναι το τελευταίο παραμύθι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Όπως και με τα προηγούμενα, θα έρθει η ώρα που θα μας πουν ότι κι αυτό τελικά ήταν μια αυταπάτη. Για να μην κοροϊδευόμαστε όμως, υπενθυμίζω ότι το πρόβλημα με τα μνημόνια δεν είναι ότι… κάποιοι μας δανείζουν λεφτά, αλλά ότι μας θέτουν πολύ σκληρούς όρους. Το να σταματήσουν να μας δίνουν λεφτά, αλλά να συνεχίσουν να μας δεσμεύουν με όρους, και μάλιστα ακόμα πιο σκληρούς, δεν μπορεί να λέγεται «τέλος των μνημονίων»! Πώς πανηγυρίζει, λοιπόν, η πρώτη κυβέρνηση, που έχει ήδη συμφωνήσει και προνομοθετήσει μνημόνιο και για μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος μνημονίου; Και, μάλιστα, με μέτρα όπως μείωση συντάξεων και ακραία μείωση του αφορολόγητου, μαζί με δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2023 και διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060; Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να κάνει τις αγορές να χορεύουν πεντοζάλη, τελικά τα ψήφισε δυο-δυο τα μνημόνια! Αντί για το τέλος των μνημονίων, έφεραν το μνημόνιο χωρίς τέλος!

Πολύ λόγος έγινε τελευταία για το ζήτημα της οικογενειοκρατίας στη ΝΔ. Πιστεύετε ότι είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τη βάση του κόμματος;

Κύριε Σταθόπουλε, το γεγονός ότι προέρχομαι από «πολιτική οικογένεια» δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνομαι πως αυτό έχει κουράσει την κοινωνία. Το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας πήρε -η αλήθεια είναι- ανεξέλεγκτες διαστάσεις κι αυτό έχει ενοχλήσει πολλούς συμπολίτες μας. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Ο κάθε πολιτικός πρέπει να κρίνεται με βάση τη διαδρομή του πριν μπει στην πολιτική, την αξία του, τις ιδέες του, την πολιτική του παρουσία κι αυτά που μπορεί να προσφέρει. Πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας έχουν πλέον την ωριμότητα να κρίνουν τα πρόσωπα πέρα από τα ονόματα.