Συνέντευξη του Κώστα Καραμανλή στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Κώστας Καραμανλής:
«Αντί να σκίσουν τα Μνημόνια, έσκισαν την απόφαση του Βουκουρεστίου!»
Συνέντευξη στον Απόστολο Χονδρόπουλο
Μετά τα οικονομικά της Μνημόνια, αυτή η κυβέρνηση υπέγραψε κι ένα βαρύ εθνικό Μνημόνιο, τονίζει ο βουλευτής Σερρών και τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Ο βουλευτής Σερρών χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών «εθνικά επικίνδυνη» και επισημαίνει ότι με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ. «αναδείχθηκε το σαφές ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή και εκτέθηκε πλήρως ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός του κ. Κομμένου». Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, υπογραμμίζει ότι «είναι κατώτερη των προσδοκιών», ενώ επισημαίνει ότι αυτό που πραγματικά τελειώνει τον Αύγουστο «δεν είναι τα Μνημόνια, αλλά το χρηματοδοτικό πρόγραμμα», καθώς «οι μνημονιακές πολιτικές θα επεκταθούν, ακόμα πιο σκληρές».
Κύριε Καραμανλή, είναι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ «εθνικά επιζήμια»;
Υπηρετώ μια πολιτική σχολή σκέψης, η οποία αποστρέφεται τον εθνικισμό, το φανατισμό και την πατριδοκαπηλία. Αν αυτή η συμφωνία ήταν εθνικά επωφελής, δεν θα δίσταζα να το αναγνωρίσω. Όμως, δυστυχώς, πρόκειται για μια συμφωνία εθνικά επικίνδυνη. Για πολλούς λόγους, αλλά θα ξεχωρίσω τρεις: Πρώτον, αναγνωρίζει δήθεν μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, κάτι που ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε να πράξει. Δεύτερον, δεν υπάρχει erga omnes, κάτι που αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις Ζάεφ στις Πρέσπες, όπου μίλησε για «Έλληνες και Μακεδόνες»… Και τρίτον, κινείται αντίθετα στο κεκτημένο του Βουκουρεστίου και ανοίγει με το… καλημέρα διάπλατα την πόρτα ένταξης των Σκοπιών στο ΝΑΤΟ.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, δυστυχώς, έβαλε το όνομα της Μακεδονίας στο παζάρι. Σύντομα θα δούμε αν και τι θα πάρει ως αντάλλαγμα. Το βέβαιο είναι ότι, μετά τα οικονομικά της Μνημόνια, αυτή η κυβέρνηση υπέγραψε και ένα βαρύ εθνικό Μνημόνιο.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί, πάντως, να επικαλείται τη γραμμή του Βουκουρεστίου ως βάση και για τη δική της τακτική. Τι απαντάτε;
Μα τι συγκρίνουμε τώρα; Στο Βουκουρέστι, η τότε ελληνική κυβέρνηση έδειξε τι θα πει εξωτερική πολιτική με σθένος, τόλμη, σχέδιο και διορατικότητα. Αντέστρεψε πλήρως το θετικό διεθνές κλίμα που τότε είχε δημιουργηθεί για την ΠΓΔΜ και την οδήγησε σε διεθνή απομόνωση. Ποια ήταν τότε η εθνική γραμμή μας; Πρώτα λύση στο θέμα του ονόματος και μετά ένταξη. Και να ισχύει το erga omnes. Τώρα τους τα χάρισαν και τα δύο. Αντί η σημερινή κυβέρνηση να αξιοποιήσει όσα πετύχαμε τότε, τα πέταξε στα σκουπίδια. Αντί να σκίσουν τα Μνημόνια, έσκισαν την απόφαση του Βουκουρεστίου!
Στο κάτω κάτω, αν η συμφωνία κράτησε τη γραμμή του Βουκουρεστίου, τότε γιατί το 2008 ο διεθνής παράγοντας μας πίεζε, ενώ σήμερα επευφημεί τον κ. Τσίπρα; Ας μη γελιόμαστε… Η κυβέρνηση Καραμανλή είπε το «Όχι» στο Βουκουρέστι αψηφώντας τους κινδύνους για την ίδια – και ίσως αυτό εξηγεί τον ανορθόδοξο πολιτικό πόλεμο που δέχτηκε στη συνέχεια. Ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα είπε το «Ναι» στις Πρέσπες προσδοκώντας πολιτική σανίδα σωτηρίας – όμως είναι αργά πια για αυτήν, δεν σώζεται.
Τι πέτυχε η Ν.Δ. με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας και πώς θα διαχειριστείτε από δω και πέρα μία συμφωνία που, όπως λέτε, «παράγει ήδη τετελεσμένα»;
Με την πρόταση μομφής, πρώτον, καταγράφηκε πολιτικά -και ιστορικά, αν θέλετε, για ένα τόσο μεγάλο θέμα- η απόλυτη διαφωνία μας. Δεύτερον, αναγκάστηκε η κυβέρνηση να λογοδοτήσει, ενώ ήθελε να ξεμπερδεύει σχεδόν στα μουγκά. Τρίτον, δόθηκε μια τελευταία ευκαιρία να αποτραπεί η συμφωνία. Και, τέταρτον, αναδείχθηκε το σαφές ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή και εκτέθηκε πλήρως ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός του κ. Κομμένου.
Όσο για τη Ν.Δ., έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία. Δυστυχώς, όμως, μια διεθνής συμφωνία ήδη με την υπογραφή της παράγει έννομα αποτελέσματα και δεσμεύσεις.
Πόσο πιθανό θεωρείτε αυτή η συμφωνία -με την οποία οι ΑΝ.ΕΛ. δηλώνουν ότι διαφωνούν- να πυροδοτήσει τελικά και πολιτικές εξελίξεις;
Σε ένα τόσο ευμετάβλητο πολιτικό σκηνικό, είναι δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις. Το βέβαιο είναι ότι έχει ήδη δημιουργηθεί σοβαρό ζήτημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Ενώ η Ν.Δ. είναι αρραγής και ενωμένη, παρόλο που κάποιοι κουτοπόνηρα όταν ξεκίνησαν αυτό το θέμα προσπάθησαν να μας δημιουργήσουν πρόβλημα… Η κυβέρνηση πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη και καμένη…
Συμμερίζεστε τις ανησυχίες όσων κρούουν τον κώδωνα για κλίμα διχασμού στη χώρα;
Στα εθνικά θέματα επιβάλλεται εθνική συνεννόηση και συνοχή. Αυτή είναι ιστορικά η θέση της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το εθνικό συμφέρον πρέπει πάντοτε να είναι πάνω από το κομματικό. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το αντίθετο…
Διχάζει τους Έλληνες. Η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει να διχαστούμε. Σήμερα και, κυρίως, όταν γίνει κυβέρνηση, θα κάνει το παν για να επουλώσει τις πληγές. Και στα εθνικά θέματα, θα επιζητά τη συνεννόηση όλων των παρατάξεων.
Τον Αύγουστο που ολοκληρώνεται το γ’ πρόγραμμα η χώρα θα βγει από τα Μνημόνια, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση; Τι προτείνει η Νέα Δημοκρατία;
Δυστυχώς για τους Έλληνες αυτό που πραγματικά τελειώνει δεν είναι τα Μνημόνια, αλλά το χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Οι μνημονιακές πολιτικές θα επεκταθούν, ακόμα πιο σκληρές, αφού η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για άλλα τέσσερα χρόνια με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δέσμευσε τη δημόσια περιουσία της χώρας για 100 χρόνια, συμφώνησε στην υλοποίηση του τέταρτου Μνημονίου, ψήφισε τη μείωση των κύριων συντάξεων, τη μείωση του αφορολογήτου και την αύξηση του φόρου ακίνητης περιουσίας για τα λαϊκά στρώματα και τα χαμηλά εισοδήματα…
Η Ν.Δ. έχει καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο με συγκεκριμένες θέσεις. Όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, θέσπιση -σταθερού για 5 χρόνια τουλάχιστον- εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις στο 20%, μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την απόφαση του Eurogroup. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Η απόφαση είναι κατώτερη των προσδοκιών. Τα μέτρα για την επιμήκυνση και την περίοδο χάριτος στα δάνεια του EFSF θα ισχύσουν κάτω από αυστηρούς όρους, ενώ το πλαίσιο εποπτείας της χώρας θα είναι ασφυκτικό.
Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους ήταν υποχρέωση των εταίρων από τον Νοέμβριο του 2012. Ήρθε, όμως, με σχεδόν 6 χρόνια καθυστέρηση και αφού το χρέος αυξήθηκε κι άλλο.
Καλό θα είναι, λοιπόν, η κυβέρνηση να δείξει εγκράτεια στους πανηγυρισμούς της.