Έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησής μας για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία

WA2_5776
2022-11-14 10:00

Υπογραφή δυο προγραμματικών συμβάσεων της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. με το Ινστιτούτο Παστέρ και το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

Στην υπογραφή δυο προγραμματικών συμβάσεων της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. με το Ινστιτούτο Παστέρ και το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», παρέστη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αρμοδιότητα τα θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας.

Ο συνολικό προϋπολογισμός των δύο έργων ανέρχεται άνω των 22 εκ ευρώ. 

-->

Ειδικότερα υπεγράφησαν συμβάσεις για: 

1. Τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα Αναδυόμενων και Επαναδυόμενων Παθογόνων(Hellenic Pasteur Institute – Pathogen Research Centre HPI- PRC). Το έργο εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ, Δρ Ευστάθιος Γκόνος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤΥΠ ΑΕ, κ. Αθανάσιος Γιάνναρης.

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 11.681.452 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η διάρκεια υλοποίησης του μέχρι τέλος του 2025. 

2. Την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ". Το έργο εντάσσεται στη Δράση «Δημιουργία – Επέκταση- Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». 

Την προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ", Δρ Γεώργιος Παναγιώτου και ο κ. Αθ. Γιάνναρης.

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 6 εκ ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η διάρκεια υλοποίησης του μέχρι τέλος του 2025. 

-->

Σε δηλώσεις του, μετά την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων, ο κ. Καραμανλής τόνισε: 

«Σήμερα γίνεται η υπογραφή δυο προγραμματικών συμβάσεων των Κτιριακών Υποδομών, της ΚΤΥΠ, μια με το Ινστιτούτο Παστέρ και μια με το Ερευνητικό Κέντρο Βιοιατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”. Συνολικός προϋπολογισμός των δυο έργων, πάνω από 22 εκατομμύρια.

Η σπουδαιότητα όμως αυτών των έργων είναι ακόμη μεγαλύτερης αξίας και αποκαλύπτει για άλλη μία φορά το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης μας για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. 

 Να ευχαριστήσω τον καλό φίλο κ. Δήμα, που είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία που αποτυπώνεται και στη σημερινή υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων.

Όλοι διαπιστώνουμε τα τελευταία τρία χρόνια, πως έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια ώστε η έρευνα να βρεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών της κυβέρνησης Μητσοτάκη παρότι στο παρελθόν είχαμε πολλά προβλήματα να επιλύσουμε. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες, που θα μπορούσαν να μείνουν και να καινοτομήσουν στην πατρίδα. 

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε εξαρχής θέσει ως στόχο την ανάταση της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα. Πρόκειται δε, για ένα χώρο στον οποίο, πολλά λαμπρά “ελληνικά μυαλά” διακρίνονται, εντός και εκτός συνόρων.

Επιτρέψτε μου τέλος να σημειώσω ότι και για τα δύο αυτά έργα, όπως για όλα τα έργα μας, έχουμε φυσικά εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Μόνο έτσι μπορούμε με ειλικρίνεια και αξιοπιστία να βοηθήσουμε τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τους καινοτόμους ερευνητές μας, να δουλέψουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, προς όφελος όλων μας. Καλή Επιτυχία!». 

-->