Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η Παράκαμψη της Αμφιλοχίας

1 (1)
2022-07-22 10:00

Στην κυκλοφορία δόθηκε σήμερα η Παράκαμψη της Αμφιλοχίας, η οποία συνδέει τον οδικό άξονα Άκτιο – Αμβρακία με την Ιόνια Οδό, ένας δρόμος που ολοκληρώθηκε 5 μήνες νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση.

H παράδοση του έργου έγινε παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ομιλίες πραγματοποίησαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής και ο Υφυπουργός, αρμόδιος για τις Υποδομές κ. Γιώργος Καραγιάννης. Στην εκδήλωση παρούσα ήταν και η Γενική Γραμματέας Υποδομών κ. Μαρία -Έλλη Γεράρδη.

Ο δρόμος Άκτιο – Αμβρακία παραδόθηκε σήμερα, μετά από μια απίστευτη περιπέτεια, αφού ήταν για χρόνια μπλοκαρισμένος από διάφορα σύνθετα προβλήματα, κάτι το οποίο τόνισε και ο Υπουργός Υποδομών, στην ομιλία του, επισημαίνοντας ότι το έργο «ξεκίνησε το 2010 με προϋπολογισμό 142 εκατομμύρια ευρώ  και από τις 4 εργολαβίες, μόνο η μία προχωρούσε».

Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, η Αιτωλοακαρνανία, η Ήπειρος, η Λευκάδα, η Δυτική Ελλάδα, περίμεναν χρόνια ολόκληρα το συγκεκριμένο έργο.  Μάλιστα θύμισε πως ακριβώς τρία χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στις Προγραμματικές Δηλώσεις στη Βουλή είχε ξεκινήσει την ομιλία του με τα τρία εμβληματικά οδικά έργα που για χρόνια παρέμεναν  μπλοκαρισμένα. «Τότε είχαμε δεσμευτεί ότι θα βρούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση. Και η δέσμευση μας αυτή έγινε πράξη», τόνισε.

Εξηγώντας τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις ανέφερε τα τρία εμβληματικά έργα: «Αυτά ήταν η Πατρών – Πύργου, ο ΒΟΑΚ και βέβαια το Άκτιο – Αμβρακία. Τρία εξαιρετικά σημαντικά έργα που όλοι αναρωτιούνταν όχι για το πότε θα ολοκληρωθούν, αλλά αν ποτέ θα γίνονταν. Χρειάστηκε να δουλέψουμε εντατικά, μεθοδικά και με σχέδιο, ώστε πλέον να μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα ότι, η Πατρών – Πύργου έχει αυτή τη στιγμή τρία εργοτάξια που εργάζονται νυχθημερόν για να παραδοθεί επιτέλους το έργο στην ώρα του. Ο ΒΟΑΚ, από μια απλή μολυβιά στο χάρτη χωρίς μελετητική ωριμότητα, χάραξη και χρηματοδότηση έχει πλέον προσωρινούς αναδόχους σε μεγάλο μέρος του και μέσα στη χρονιά θα δούμε και τα πρώτα εργοτάξια. Και το Άκτιο – Αμβρακία, μετά από μια απίστευτη περιπέτεια, παραδίδεται σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του και μάλιστα πέντε μήνες νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση».

Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής έκανε αναφορά στο ιστορικό του έργου, από το 2010 και μέχρι το 2017 που η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για τις τρεις από τις τέσσερις εργολαβίες με προϋπολογισμό 160 εκατομμύρια ευρώ.

«Ο προϋπολογισμός για τα τρία από τα τέσσερα τμήματα του έργου, ήταν μεγαλύτερος από τον αρχικό προϋπολογισμό ολόκληρου του έργου», είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι και αυτός ο διαγωνισμός – όπως και άλλοι εκείνης της περιόδου – κόλλησε. «Αυτή είναι η κατάσταση που μας παραδόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019. Μια κατάσταση ακόμα πιο προβληματική απ’ ό τι ήταν όταν την παρέλαβε».

 Ο κ. Καραμανλής επισήμανε την καταλυτική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία λύθηκε και αυτός ο γρίφος: «Ο Πρωθυπουργός δεν βρίσκεται εδώ μόνο με τη θεσμική του ιδιότητα, για να εγκαινιάσει το νέο αυτό έργο - όπως είθισται στη χώρα μας. Βρίσκεται εδώ ως ο Πρωθυπουργός που ασχολήθηκε ο ίδιος προσωπικά με τα σύνθετα προβλήματα που μπλόκαραν τα εμβληματικά αυτά έργα της Δυτικής Ελλάδας. Και που έδωσε ο ίδιος λύσεις, αποφασιστικής σημασίας, όπως στην Πατρών – Πύργου». 

 Ειδικά για το Άκτιο – Αμβρακία, είπε ότι χωρίς την δική του παρέμβαση θα είχαν χαθεί τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το έργο είχε ήδη χρηματοδοτηθεί από δύο προγραμματικές περιόδους. «Σώθηκε δηλαδή ένα έργο που όχι μόνο ήταν καταδικασμένο να μην γίνει ποτέ, αλλά κινδυνεύαμε και με δημοσιονομική διόρθωση.  Θα ερχόταν δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας ζητήσει πίσω το σύνολο της δικής της χρηματοδοτικής συμβολής. Εργαστήκαμε λοιπόν σκληρά και συστηματικά και τα καταφέραμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός  στη συνέχεια τόνισε ότι παραδίδεται σήμερα στην κυκλοφορία η Παράκαμψη Αμφιλοχίας, ένας αυτοκινητόδρομος 17 χιλιομέτρων υψηλών  προδιαγραφών και νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

 «Γιατί ας είμαστε ειλικρινείς. Τα δημόσια έργα στην Ελλάδα ολοκληρώνονται συνήθως μετά τον προγραμματισμό και σχεδόν πάντοτε με υπερβάσεις. Εδώ για πρώτη φορά συμβαίνει το αντίθετο. Το έργο είναι έτοιμο 150 ημέρες πριν από τη συμβατική υποχρέωση. Και βέβαια, αυτό οφείλεται και στη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό που επέδειξε ο ανάδοχος στον οποίο αξίζουν συγχαρητήρια για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε».

 Ο κ. Καραμανλής αφού σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο πρέπει να  γίνονται τα μεγάλα έργα υποδομών στη χώρα μας, εξήγησε τη διαφορά της κυβέρνησης της ΝΔ από την προηγούμενη:  Πήραμε ένα έργο μπλοκαρισμένο, τελματωμένο, που το είχαν όλοι ξεγραμμένο. Και μέσα σε τρία χρόνια κάναμε ό,τι δεν είχε γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί σε αυτή την πολιτική πιστεύουμε. Στην πολιτική που φέρνει αποτελέσματα. Που ωφελεί τον τόπο και όλες τις Ελληνίδες, όλους τους Έλληνες. Στην πολιτική στην οποία οι πράξεις μας είναι οι αποδείξεις των λόγων μας. Και οι εξαγγελίες μας μετουσιώνονται στα έργα μας. Γιατί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξέρει  πώς να κλείνει εκκρεμότητες ετών. Ξέρει πώς να πηγαίνει τη χώρα μας μπροστά».

 Επίσης, τόνισε ότι με έργα όπως αυτό που παραδόθηκε σήμερα «προάγουμε στην πράξη την περιφερειακή ανάπτυξη και λειτουργούν ως επιταχυντής της τοπικής οικονομίας, γιατί  η Νέα Δημοκρατία, είναι η παράταξη που γεννήθηκε και γιγαντώθηκε στην ελληνική περιφέρεια. Κι έτσι γνωρίζει-γνωρίζουμε - πολύ καλά τις δυνατότητες που έχει κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Γνωρίζουμε πως με τα κατάλληλα έργα υποδομής, η Ελλάδα μπορεί να ανθίσει σε κάθε περιοχή. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα έργων άνω των 13 δισ. Ευρώ που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε εδώ και τρία χρόνια είναι ακριβώς επικεντρωμένο στην ελληνική περιφέρεια. Είναι το πρόγραμμα με το οποίο αλλάζουμε την Ελλάδα. Την κάνουμε πιο δυνατή, ανταγωνιστική, σύγχρονη».

 Στη συνέχεια, αφού ανέφερε τα δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα που γίνονται στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, είτε οδικά, είτε σιδηροδρομικά, είτε αντιπλημμυρικά, είτε κτηριακά, τόνισε πως οι πολίτες βλέπουν όλο και περισσότερο το αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται εδώ και τρία χρόνια. «Βλέπουν ότι στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, απαντάμε με έργα. Στα προβλήματα, απαντάμε με λύσεις. Στη μιζέρια του χθες, απαντάμε με δημιουργία. Στην ανασφάλεια, απαντάμε με σταθερότητα. Στην τοξικότητα, απαντάμε με υπευθυνότητα. Αυτή ήταν πάντοτε η Νέα Δημοκρατία. Η μεγάλη πατριωτική παράταξη που σηκώνει διαχρονικά πιο ψηλά την Ελλάδα. Αυτή είναι η Κυβέρνηση μας. Η Κυβέρνηση των έργων, των πράξεων, των αποτελεσμάτων. Που κοιτάει κατάματα τους πολίτες γιατί μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας. Που κάνει τους Έλληνες ξανά αισιόδοξους για το μέλλον».

Tα στοιχεία του έργου

Το οδικό έργο Άκτιο – Αμβρακία έχει μήκος 49χλμ. και προϋπολογισμό 160,5 εκατομμύρια ευρώ. Περιλαμβάνει την κατασκευή των υπολειπόμενων εργασιών του οδικού δικτύου Άκτιο – Αμβρακία και του έργου προαίρεσης για τη σύνδεση αυτού του οδικού δικτύου με την Ιόνια Οδό.

Ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο - Αμβρακία κατασκευάζεται με χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου, 2+2 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και ανισόπεδους κόμβους.

Επιπλέον, περιλαμβάνεται ως έργο προαίρεσης, που έχει ενεργοποιηθεί, η απευθείας σύνδεση της απόληξης του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία με την Ιόνια Οδό στον ανισόπεδο κόμβο Ριβίου.

Παράκαμψη Αμφιλοχίας

Το πρώτο ορόσημο του έργου, η Παράκαμψη της πόλης της Αμφιλοχίας. Συγκεκριμένα, το τμήμα των 17 χλμ. που παραδόθηκε στην κυκλοφορία θα αλλάξει συνολικά τις οδικές μεταφορές από την Ιόνια Οδό και δυτικά της περιοχής της Αμφιλοχίας.

Η πόλη δεχόταν όλα τα οχήματα από και προς τη δυτική ακτή και τα νησιά του Ιονίου, με αποτέλεσμα το κυκλοφοριακό να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παράλληλα, το ασφαλές και αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο, συνδυαστικά με την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην πόλη της Αμφιλοχίας θα προάγουν την ασφάλεια στους δρόμους της περιοχής και θα οδηγήσουν στη μείωση των πολλαπλών ατυχημάτων και δυστυχημάτων που σημειώνονταν κάθε χρόνο μέχρι σήμερα.

Με τη λειτουργία της Παράκαμψης της Αμφιλοχίας μειώνεται ο χρόνος ταξιδιού οδικώς από την Αθήνα έως την Πρέβεζα και τη Λευκάδα.

-->
-->
-->
-->