Ερώτηση για την επανεξέταση επιβολής ΦΠΑ 23% στα Φροντιστήρια

a7b624087ed48515fc5b53576c07649b_IMG_6487-1156-577-c-3.jpg
2015-08-03 07:28

Στην ερώτηση που συνυπέγραψε ο Βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής από κοινού με 17 βουλευτές της ΝΔ, επισημαίνεται ο παραλογισμός της εκτίναξης του ΦΠΑ στα φροντιστήρια από το 0 στο 23%, καθώς όπως υπογραμμίζουν: «Μέσω της επιβολής του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ στα φροντιστήρια, ενισχύεται καταφανέστατα η παραοικονομία και η αδήλωτη εργασία, μέσα από τα «μαύρα» ιδιαίτερα μαθήματα, τα οποία απαλλάσσονται από την καταβολή του ΦΠΑ», για να συμπληρώσουν ότι και στο πεδίο της οικονομίας οι επιπτώσεις θα είναι «εξαιρετικά αρνητικές», καθώς: «Ο θιγόμενος κλάδος εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση και μοιραία στην απώλεια θέσεων εργασίας. Κατά συνέπεια η εκτόξευση του ΦΠΑ στο 23% θα οδηγήσει και σε απώλεια κρατικών εσόδων τόσο από φόρους όσο και από καταβολή εισφορών».

Επίσης τονίζεται στην ερώτηση ο «παραλογισμός», όπως σημειώνουν οι ίδιοι, της εκτίναξης του ΦΠΑ στα φροντιστήρια από το 0 στο 23%, υπενθυμίζοντας ότι η απαλλαγή των φροντιστηρίων από το ΦΠΑ, προβλεπόταν και από την οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 132).

Επιπλέον σημειώνουν και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει το μέτρο, σύμφωνα με τους 18 βουλευτές, στην εκπαίδευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σε μία περίοδο που οφείλουμε ως χώρα να επενδύσουμε στη γνώση, καθιστούμε την εκπαίδευση απρόσιτη για τους οικονομικά ασθενέστερους», τονίζοντας στην συνέχεια ότι «η αύξηση των διδάκτρων θα ανατρέψει τους ήδη εύθραυστους οικογενειακούς προγραμματισμούς, στερώντας τη δυνατότητα της επιπλέον μόρφωσης από μεγάλο αριθμό παιδιών και διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες».

Ως εκ τούτου, οι 18 βουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή, ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών την επανεξέταση του μέτρου της επιβολής ΦΠΑ στα φροντιστήρια και ταυτόχρονα ρωτούν τον υπουργό αν είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καλώντας τον να θεσπίσει ισχυρά κίνητρα φοροαπαλλαγής για τη συλλογή αποδείξεων από ιδιαίτερα μαθήματα.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Προς
Τον Αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΘΕΜΑ: «Επανεξέταση της επιβολής ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μέχρι και την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης», τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών απαλλάσσονταν από την καταβολή ΦΠΑ. Αυτό άλλωστε προέβλεπε και η οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 132), στο πλαίσιο εναρμόνισης της εθνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και λόγω του εκπαιδευτικού χαρακτήρα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μετά την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, η απαλλαγή παύει να υφίσταται και ο ΦΠΑ εκτοξεύεται στο 23%.

Η Κυβέρνηση, πιστή στις δογματικές της αντιλήψεις, επικεντρώθηκε στην επιβολή φόρων, καταβάλλοντας μηδενική προσπάθεια μείωσης των κρατικών δαπανών. Προκειμένου να συνεχίσει να προστατεύει την «ιερή αγελάδα» του δημοσίου, φορτώνει πρόσθετα βάρη σε παραγωγικές, μικρομεσαίες και μη κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις.

Η εκτίναξη του ΦΠΑ στα φροντιστήρια από το 0 στο 23% είναι μία από τις ακραίες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα αποδειχθούν στην πράξη δυσβάσταχτες, αλλά και εξαιρετικά επιζήμιες για την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα φέρει, πρώτα απ΄ όλα ένα βαρύ χτύπημα στην εκπαίδευση. Διανύουμε μια ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο για τη χώρα, όπου οφείλουμε να επενδύσουμε στη γνώση και να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια στα νέα παιδιά, προκειμένου να προοδεύσουν και να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις. Αντί για αυτό δημιουργούμε, ως Πολιτεία, προσκόμματα στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και την καθιστούμε απρόσιτη για τους οικονομικά ασθενέστερους. Γιατί η πιθανότατη αύξηση των διδάκτρων θα ανατρέψει τους ήδη εύθραυστους οικογενειακούς προγραμματισμούς, στερώντας από μεγάλο αριθμό παιδιών τη δυνατότητα επιπλέον μόρφωσης. Μια δυνατότητα που θα αποτελεί πλέον προνόμιο των ανώτερων οικονομικών στρωμάτων, διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.

Ταυτόχρονα με την επιβολή του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ ενισχύεται καταφανέστατα η παραοικονομία και η αδήλωτη εργασία μέσα από τα «μαύρα» ιδιαίτερα μαθήματα και τα οικοδιδασκαλεία, κάτι που θέτει σε αμφισβήτηση και την τελική αποτελεσματικότητα του μέτρου ως προς το στόχο της αύξησης των εσόδων. Πόσο μάλλον όταν σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο (ΠΟΛ.1160/17.7.2015) του Υπουργείου Οικονομικών για το ΦΠΑ, απαλλάσσονται όλα ανεξαιρέτως τα ιδιαίτερα μαθήματα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου.

Αλλά και στο πεδίο της οικονομίας οι επιπτώσεις από την επιβολή του μέτρου εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά αρνητικές. Ο θιγόμενος επαγγελματικός κλάδος θα οδηγηθεί σε περεταίρω συρρίκνωση είτε λόγω της απώλειας πελατών είτε λόγω της απορρόφησης του φόρου που θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των εσόδων τους και μοιραία στην απώλεια θέσεων εργασίας. Κατά συνέπεια θα οδηγήσει και σε απώλεια κρατικών εσόδων τόσο από φόρους όσο και από καταβολή εισφορών.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

– Προτίθεστε να επανεξετάστε άμεσα το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια;

– Η επιβολή ΦΠΑ 23% στα κέντρα εκπαίδευσης είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία;

– Είναι αληθείς οι ισχυρισμοί της Ομοσπονδίας των Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών ότι η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην καθιέρωση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, αντί του 23% και αν ναι τι προτίθεστε να πράξετε;

– Προτίθεστε να θεσπίσετε ισχυρά κίνητρα φοροαπαλλαγής για τους πολίτες που συλλέγουν αποδείξεις από ιδιαίτερα μαθήματα;