Άρθρο του Κώστα Καραμανλή στη RealNews για το 12ο Συνέδριο της ΝΔ

b37f00d830508d116004f163942c5594_2018-12-16-Real-1156-577-c-4.jpg
2018-12-15 22:01

Για έναν υγιή φιλελευθερισμό

Κώστας Καραμανλής
Τομεάρχης Υποδομών Ν.Δ.,
βουλευτής Σερρών

Το 12ο Συνέδριο της Ν.Δ. διεξάγεται σε μια συγκυρία που η χώρα μας έχει ανάγκη να γυρίσει σελίδα. Η παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ετοιμάζεται να αναλάβει τύχες χώρας, συνδυάζοντας και πάλι τον υπεύθυνο φιλελευθερισμό με τον λαϊκό χαρακτήρα και το πατριωτικό στίγμα.

Όπως έχουμε κάνει ξανά στην ιστορία μας – γι’ αυτό και αισθανόμαστε υπερήφανοι για τη διαδρομή μας. Μπορεί οι κυβερνήσεις μας να έκαναν και λάθη, συνολικά όμως είμαστε η παράταξη που έχει δικαιωθεί ιστορικά για την προσφορά της στην πατρίδα. Από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, την καθιέρωση της δημοτικής, τη λύση του πολιτειακού και την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μέχρι το μεγάλο Όχι στο Βουκουρέστι, τις επενδύσεις στον ΟΤΕ και στο Ελληνικό, την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και τα μεγάλα οδικά έργα, είμαστε η παράταξη που έβαλε το συμφέρον της Ελλάδας πάνω από το κομματικό. Όχι στα λόγια, στην πράξη.

Έτσι και σήμερα είμαστε η αξιόπιστη δύναμη που μπορεί να βοηθήσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να σταθούν γερά στα πόδια τους, μετά την καταστροφική τετραετία της δήθεν «πρώτης φοράς Αριστερά» του κ. Τσίπρα.

Σημασία έχει να δούμε, όμως, και σε ποιο διεθνές περιβάλλον πρέπει να συμβεί αυτό. Δεν είναι τυχαία η ενίσχυση του λαϊκισμού και των άκρων διεθνώς. Η στρεβλή λειτουργία της ελεύθερης αγοράς δημιουργεί μονοπώλια και ολιγοπώλια. Διάχυτη είναι η αίσθηση στις δυτικές κοινωνίες ότι συχνά η στρεβλή υπερ-φιλελευθεροποίηση βοηθά τους λίγους και όχι τους πολλούς. Η μεσαία τάξη -η ραχοκοκαλιά της σύγχρονης κοινωνίας και της δημοκρατίας- συμπιέζεται, οδηγείται στην ανασφάλεια, συρρικνώνεται. Άλλοτε από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των αγορών και άλλοτε από τη μικροκομματική ανευθυνότητα ιδεοληπτικών κυβερνήσεων -όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πρόβλημα η λύση δεν είναι ούτε ο λαϊκισμός ούτε ο υπερ-προστατευτισμός. Η λύση είναι ο υγιής φιλελευθερισμός. Χρειαζόμαστε ένα κράτος επόπτη και όχι δυνάστη. Εάν κράτος που θα θέτει τους όρους παιχνιδιού σε σωστή βάση. Στόχος του δικού φιλελευθερισμού είναι να διασφαλίζει τις δυνατότητες για δημιουργία και ευημερία των πολλών. Όχι να περιχαρακώνει τα κέρδη των λίγων. Απαράβατη αρχή μας είναι ότι ο πολίτης έχει το δικαίωμα να κρατά τα περισσότερα από όσα κερδίζει. Το κράτος οφείλει να εγγυάται τη δίκαιη λειτουργία της αγοράς, να επεμβαίνει προς όφελος του συνόλου όποτε χρειάζεται και να μοιράζει ορθολογικά και με ευαισθησία τους πόρους στους συμπολίτες μας, ιδίως σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Όπως επιτάσσει η ιστορία μας, υπερβαίνουμε τον ξεπερασμένο διαχωρισμό Δεξιάς – Αριστεράς και αγκαλιάζουμε όλους τους Έλληνες που επιθυμούν ένα καλύτερο μέλλον.

Αυτές είναι οι αρχές μας. Γι’ αυτό η παράταξή μας μπορεί να διασφαλίσει την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και την προστασία των αδυνάτων. Και ταυτόχρονα μπορεί σε δύσκολους καιρούς να εγγυηθεί ότι το καλό της Ελλάδας και των Ελλήνων θα μπαίνει πάντα πάνω απ’ όλα.

Προχωράμε ενωμένοι. Το Συνέδριό μας κάνει άνοιγμα στην κοινωνία. Καλούμε όλους πατριώτες Έλληνες να συνταχθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να γυρίσουμε σελίδα.