Συνέντευξη του Κώστα Καραμανλή στη RealNews

Κώστας Καραμανλής:
«Το ΚΙΝΑΛ ανταγωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ ποιος είναι περισσότερο ΠΑΣΟΚ»
Συνέντευξη στον Γιώργο Σιαδήμα
Δεν φταίει η ΝΔ αν στην Ελλάδα την περίοδο 1996-2004 έγινε πάρτι διαφθοράς τονίζει στη Realnews ο βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής με αφορμή την πρόσφατη επίθεση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Καραμανλή σχετικά με το άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη. Και προσθέτει ότι «κάποια πράγματα στερούνται σοβαρότητας. Με αυτά που κάνει το ΚΙΝΑΛ, ανταγωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ ποιος είναι περισσότερο ΠΑΣΟΚ». Ο «γαλάζιος» τομεάρχης Υποδομών ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις που φέρνει στη Βουλή, υποστηρίζοντας πως έχει πάει την πολιτική κοροϊδία σε άλλο επίπεδο, αφού μετά την υπερφορολόγηση εφαρμόζει αποσπασματικά ακόμα και μέτρα που επί χρόνια πολεμούσε. Ο Κ. Καραμανλής αναφέρεται και στην προσχώρηση του Πέτρου Τατσόπουλου στη Ν.Δ., ξεκαθαρίζοντας ότι «το αν καλώς μπαίνει κάποιος στο ψηφοδέλτιο ή όχι, θα το αποφασίσουν τελικά οι πολίτες»
Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα φέρνει ρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο. Αισθάνεστε πως έχει «κλέψει» το αφήγημά σας; Γιατί και η Ν.Δ. προτείνει μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Αυτό, κύριε Σιαδήμα, δείχνει ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν πάει την πολιτική κοροϊδία σε άλλο επίπεδο! Μόνοι τους ψήφισαν περαιτέρω μείωση των συντάξεων, μόνοι τους πανηγυρίζουν τώρα την αναστολή του μέτρου… Μόνοι τους έφτιαξαν ένα ασφαλιστικό σύστημα που στραγγαλίζει ιδίως τη μεσαία τάξη, μόνοι τους προσπαθούν τώρα να συμμαζέψουν κάπως την κατάσταση… Τον κόσμο, όμως δεν μπορούν να τον κοροϊδέψουν. Ποιο είναι το δήθεν «κοινωνικό πρόσημό» τους; Έχουν υπερφορολογήσει τους πάντες και τα πάντα. 21 φορές, συνολικά, έχουν πάρει αποφάσεις μείωσης συντάξεων και αύξησης ασφαλιστικών εισφορών. Μείωσαν 35% τις κύριες συντάξεις και 45% τις επικουρικές για όλους τους νέους συνταξιούχους. Και, βέβαια, έχουν δεσμευτεί για υπέρογκα πλεονάσματα μέχρι το 2060.
Θέλετε κι άλλο ένα παράδειγμα; Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Κατάφεραν και το εισιτήριο να αυξήσουν και η οικονομική τους κατάσταση να επιδεινωθεί δραματικά και πολύ χειρότερες συγκοινωνίες να έχουμε! Για τόσο… φιλολαϊκή πολιτική μιλάμε! Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι κάνουν τα πάντα μήπως κρατηθούν στην εξουσία, γι’ αυτό και εφαρμόζουν αποσπασματικά ακόμα και μέτρα που επί χρόνια πολεμούσαν. Τέσσερα χρόνια διαλύουν την κοινωνία και την οικονομία και τώρα προσπαθούν να μοιράσουν κάποια από τα λάφυρα αυτής της διάλυσης ως προεκλογικά δώρα.
Θα επιμείνει τελικά η κυβέρνηση στο θέμα των κληρικών και της αποσύνδεσής τους από το Δημόσιο; Η θέση της Ν.Δ. ποια είναι;
Βλέπετε; Να τη πάλι η πολιτική κοροϊδία. Έφτασαν να προτείνουν εικονική απαλλαγή της πολιτείας από τη μισθοδοσία του κλήρου, για να πουλήσουν ρουσφετολογική ελπίδα για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο… Όλα στον βωμό των προεκλογικών υποσχέσεων. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να χειριστεί κεντρικά ζητήματα, σοβαρά και υπεύθυνα. Πήγε να κάνει μια συμφωνία κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς σοβαρή προετοιμασία. Γι’ αυτό και ναυαγεί. Η Ν.Δ. έχει ξεκάθαρη θέση: Υπάρχουν εθνικοί και ιστορικοί λόγοι που ένας διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας θα ήταν εις βάρος του εθνικού συμφέροντος. Ιδίως σε μία τόσο κρίσιμη και φορτισμένη περίοδο. Ενότητα χρειάζεται η κοινωνία μας όχι διχαστικούς διαχωρισμούς. Όχι να ανοίγουν συνεχώς νέα μέτωπα.
Η σκανδαλολογία, όπως τη χαρακτηρίζετε, ειδικά στον χώρο της Υγείας, μπορεί να φτάσει έως τις εκλογές;
Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την πόλωση, σε μια μάταιη προσπάθεια να συσπειρώσει ψηφοφόρους του. Κατηγορεί ακόμα και πολιτικούς αντιπάλους χωρίς επαρκή στοιχεία. Όταν δεν έχεις να παρουσιάσεις έργο, κάποιο αφήγημα πρέπει να πεις… Ανήκω σε μια πολιτική σχολή σκέψης η οποία αποστρέφεται τη σκανδαλολογία. Υποθέτω, όμως ότι κάποια στιγμή οι κύριοι της κυβέρνησης θα μας μιλήσουν και για δικά τους θέματα: Για τη σύμβαση παραχώρησης του Θριάσιου, για τη ΔΕΠΑ, της οποίας ο πρώην διευθύνων σύμβουλος διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, για την επέκταση της παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, όπου αν δεν επενέβαινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δημόσιο θα εισέπραττε κάτω από το μισό τίμημα, για τη ΣΤΑΣΥ, η οποία μέσα σε 9 μήνες έκανε 127 απευθείας αναθέσεις αξίας εκατομμυρίων…
Το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή το άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη, έβαλε στο στόχαστρο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή αλλά και υπουργούς της κυβέρνησής του. Τι λέτε γι‘ αυτό; Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρείτε ότι μετεκλογικά μπορεί η Ν.Δ. να συνεργαστεί με το Κίνημα Αλλαγής;
Κάποια πράγματα στερούνται σοβαρότητας. Με αυτά που κάνει το ΚΙΝΑΛ, ανταγωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ ποιος είναι περισσότερο ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό ξεκινά από το γεγονός ότι ο Τσίπρας ξεπατικώνει τις χειρότερες πρακτικές του Ανδρέα Παπανδρέου και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υφαρπάξει πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και, βέβαια, μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, λοιπόν, θα σας πω, κύριε Σιαδήμα, ότι δεν μηδενίζω κανέναν και σέβομαι την ιστορική διαδρομή κάθε παράταξης όμως, ας κάνουν επιτέλους και στο ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ ή όπως αλλιώς θέλουν να το πουν, μια ειλικρινή αυτοκριτική, όπως κάναμε εμείς στη Ν.Δ. Ας συνειδητοποιήσουν την καταστροφική πολιτική παρακαταθήκη που έχει αφήσει το κόμμα τους. Και δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς δεν θα λαϊκίσουμε, δεν θα υποκαταστήσουμε τη Δικαιοσύνη, αλλά δεν θα απολογηθούμε και για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα δεν φταίει η Ν.Δ. αν στην Ελλάδα την περίοδο 1996-2004 έγινε πάρτι διαφθοράς… Άλλωστε, και ο ίδιος ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τον έλεγχο. Όσο για μετεκλογικά, εκτιμώ ότι η Ν.Δ. θα έχει επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μετά τη λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι χρήσιμο για τον τόπο να συνεργαστούμε με κάθε πολιτική δύναμη στην οποία τότε θα επικρατεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τη διεύρυνση του κόμματος. Μάλιστα, πρόσφατα ανακοίνωσε και την προσχώρηση του Πέτρου Τατσόπουλου, κάτι όμως που φαίνεται να έφερε αντιδράσεις.
Νομίζω πως υπήρξε υπερβολικός θόρυβος με τη συγκεκριμένη επιλογή. Βέβαια, και ο ίδιος είναι «θορυβώδης τύπος». Η Ν.Δ. είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα. Ιστορικά, στις καλύτερες περιόδους της έκανε διευρύνσεις και προς την Κεντροαριστερά. Αυτό, βέβαια, πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Αλλά όταν αυτή η διεύρυνση συμβαίνει, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κατανοήσουμε ότι μπορεί να περιλαμβάνει και πρόσωπα μετά οποία δεν νιώθουμε πολύ κοντά. Στο κάτω-κάτω, η κάθε υποψηφιότητα θα κριθεί από τους ψηφοφόρους. Το αν καλώς μπαίνει κάποιος στο ψηφοδέλτιο ή όχι θα το αποφασίσουν τελικά οι πολίτες. Οι πάντες κρινόμαστε.
Σας ανησυχούν οι πολιτικοί σχηματισμοί δεξιά της Ν.Δ.; Ξέρετε πως στις ευρωεκλογές είθισται η ψήφος να είναι πιο χαλαρή…
Πρώτα απ’ όλα, είναι πιθανότατο μαζί με τις ευρωεκλογές -ή πριν από αυτές- να έχουμε βουλευτικές. Συνολικά βλέποντας τα πράγματα, πάντως διεθνώς σήμερα ο κίνδυνος δεν είναι τόσο από δεξιά ή αριστερά, αλλά από τους οπορτουνιστές και λαϊκιστές με θολό ιδεολογικό στίγμα – π.χ. συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η ελληνική περίπτωση έχει μια ιδιαιτερότητα. Ήμασταν η πρώτη χώρα όπου ανέβηκε εκλογικά ο ακραίος λαϊκισμός- η Ευρώπη ακολούθησε. Σήμερα, ενώ τα λαϊκίστικα κόμματα, ιδιαίτερα αυτά με δεξιό πρόσημο, έχουν πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις τους διεθνώς στην Ελλάδα φαίνεται να αποχαιρετούμε, τουλάχιστον προς το παρόν, την άνοδο των άκρων, αφού ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται ως συστημικό κόμμα, θα δείτε και στις εκλογές ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στην πολιτική κανονικότητα.