“Αυξήσεις διοδίων δεν μπορεί να γίνουν ούτε τώρα ούτε στο άμεσο μέλλον. Το έχω πει και το εννοώ” – Συνέντευξη στην REAL NEWS

Κώστας Καραμανλής ομιλία Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
2023-02-20 16:14
 • Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε πως θα επαναφέρει την προστασία της πρώτης
  κατοικίας, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές. Τι λέτε; Η κυβέρνηση
  προστατεύει την πρώτη κατοικία;

Τι υποκρισία από το ΣΥΡΙΖΑ! Υποκρισία και λαϊκισμός! Η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν που νομοθέτησε την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και πρακτικά έδωσε τα σπίτια στα funds και τους servicers που τώρα κατηγορεί. Είναι ο ίδιος ο κ.Τσίπρας που πριν λίγες μέρες κυνικά δήλωσε ότι οι 25.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που έκανε η κυβέρνησή του, “δεν ήταν πολλοί”… Τώρα δήθεν θυμήθηκε να κάνει τα αντίθετα;

Αυτοί που φώναζαν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», άνοιξαν την πόρτα στα funds. Τώρα ποιον νομίζουν ότι θα πείσουν;

Κύριε Σιαδήμα, η δική μας κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει την πρώτη κατοικία με αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο. Και χωρίς φυσικά να προστατεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ούτε τους έχοντες. Εμείς θέλουμε κοινωνική δικαιοσύνη. Όχι στα λόγια, στην πράξη. Και με αυτή τη λογική, προσπαθούμε με ρεαλισμό και ευαισθησία να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Βλέπετε πως οι ρυθμίσεις που έγιναν αποδίδουν, για αυτό και εντάσσονται όλο και περισσότεροι δανειολήπτες. Και με νέες ρυθμίσεις θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχασαν μία ή δύο δόσεις και σε όσους βρέθηκαν ξαφνικά πίσω λόγω ενεργειακής κρίσης, να ρυθμίσουν κι αυτοί τις οφειλές τους.

 • Οι πρόσφατοι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία μπορεί να αλλάξουν τα
  δεδομένα στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ή η απόφαση της γείτονας να
  χαμηλώσει τους τόνους μπορεί να είναι πρόσκαιρη;

Αυτή η τραγωδία ανέδειξε για άλλη μία φορά ότι οι Έλληνες έχουμε ανθρωπιά. Έδειξε επίσης ότι οι χώρες μας μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά και είναι κρίμα που κάποιοι απέναντι δεν το καταλαβαίνουν αυτό. 

Δυστυχώς, διαχρονικά, οι πολιτικές ηγεσίες και το “βαθύ κράτος” στην Τουρκία έχουν μία συγκεκριμένη, επιθετική στρατηγική, ποδοπατώντας το διεθνές δίκαιο και αγνοώντας την επιθυμία και των δύο λαών να ζήσουν ειρηνικά. Πιστεύω ότι για ένα διάστημα η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί παρά να καταλαγιάσει. Για πόσο θα κρατήσει αυτό; Μακάρι να παγιωνόταν, χωρίς να χρειάζεται μια καταστροφή για να συμβεί. Όμως δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον. Μπορώ μόνο να πω με σιγουριά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει πάντα να τείνει χείρα φιλίας, αλλά ποτέ δεν θα υποχωρήσει από τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

 • Ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί του Μετρό στην Αττική; Σχεδιάζετε νέες
  επεκτάσεις;

Το Μετρό επεκτείνεται, γιατί σε βάθος χρόνου είναι η μόνη σοβαρή και βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος του Λεκανοπεδίου. Για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, ξεκίνησε να κατασκευάζεται μια νέα Γραμμή -και μάλιστα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι Αθηναίοι βλέπουν ήδη τα εργοτάξια για τη Γραμμή 4 του Μετρό, που επιτέλους προχωρά. Προκηρύξαμε επίσης το διαγωνισμό για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον. Σε δύο χρόνια εκτιμώ ότι θα δημοπρατήσουμε και τη σύνδεση του Θησείου με το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Μελετούμε ήδη την επέκταση της Γραμμής 4 προς τα βόρεια, που θα καλύψει την Κηφισίας μέχρι το Μαρούσι. Και βέβαια, θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη του δικτύου του προαστιακού, προς τη Δυτική Αττική και προς Λαύριο και Ραφήνα. 

 • Το μετρό στην Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει τελικά στα τέλη του 2023;

Αυτός είναι ο στόχος μας. Και για αυτό, κύριε Σιαδήμα, τρέχουμε καθημερινά, για να κερδίσουμε πίσω το χρόνο που έκλεψαν από την πόλη οι προσφυγές. Ήδη, το ένα μετά το άλλο τα εργοτάξια κλείνουν, οι σταθμοί ολοκληρώνονται και οι χώροι αποδίδονται ξανά στην πόλη μετά τόσα χρόνια. Τα δοκιμαστικά δρομολόγια πυκνώνουν. Στον πολύπαθο σταθμό Βενιζέλου προχωράμε γοργά. Το έργο μπαίνει στην τελική του ευθεία.

 • Οι Αθηναίοι καθημερινά έχουν να αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό;

Το σχέδιο μας για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού περιλαμβάνει: επέκταση δικτύου Μετρό – κρίσιμα οδικά έργα – ενίσχυση αστικών συγκοινωνιών. Τώρα, πριν είναι αργά.

Όπως σας είπα και νωρίτερα, η πιο ρεαλιστική μακροπρόθεσμη λύση είναι η επέκταση του δικτύου Μετρό, την οποία υλοποιούμε. Παράλληλα, έχουμε ήδη αυξήσει πάνω από 50% τα λεωφορεία στο δρόμο και τους επόμενους μήνες ξεκινούν να έρχονται 650 νέα πράσινα λεωφορεία μηδενικών ρύπων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, όμως, προχωράμε και τα οδικά έργα Αττικής. Έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που πρέπει να κάνουμε πριν η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο γίνει αφόρητη:  Όπως τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Την αστική σήραγγα της Ηλιουπόλεως. Την επέκταση της λεωφόρου Κύμης που έχει ήδη δημοπρατηθεί -και θα αποσυμφορήσει την κίνηση σε Γαλάτσι, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι.

 • Για την ώρα έχουν παγώσει οι αυξήσεις των διοδίων στο εθνικό δίκτυο. Μπορεί
  αυτές οι αυξήσεις να έρθουν το επόμενο διάστημα;

Έχουμε ξεκαθαρίσει πως όχι. Αυξήσεις διοδίων δεν μπορεί να γίνουν ούτε τώρα ούτε στο άμεσο μέλλον. Το έχω πει και το εννοώ. Και νομίζω αυτό το αντιλαμβάνονται και οι παραχωρησιούχοι. Γι’ αυτό είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουμε μαζί τους, με γνώμονα πάντα το καλύτερο δυνατό για το κοινωνικό σύνολο. Εξάλλου, έχει έρθει η ώρα να πάμε σε χιλιομετρική χρέωση διοδίων, σε όλο το δίκτυο. Αυτό είναι το δίκαιο και συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη -ενώ ήδη, στη χώρα μας, η Ολυμπία Οδός το εφαρμόζει στην Πελοπόννησο. 

 • Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας μία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ -
  ΚΙΝΑΛ είναι εφικτή;

Πιστεύω ακράδαντα ότι η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Αυτό άλλωστε δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Παρά μάλιστα την απλή αναλογική, που φεύγοντας άφησε πίσω του -ως «σαμποτέρ»- ο ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως δεν μπορώ να σας απαντήσω πάνω σε μία υπόθεση, την οποία δεν συμμερίζομαι. Άλλωστε, προσωπικά προτιμώ τις ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Και ιδίως σήμερα, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις, μόνο μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει. Και επειδή αυτή την άποψη τη συμμερίζονται οι περισσότεροι πολίτες, αλλά και επειδή έχουμε αποδείξει επί 4 χρόνια πως ό,τι είπαμε το κάναμε, πιστεύω ότι στις εκλογές η ΝΔ θα επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.