Μια νέα πρόταση για την ανάπτυξη των Σερρών

d695919860991cd1373fc83530cef1a6_karamanlis.015-1156-577-c-3.png
2015-01-20 22:26

Μια νέα πρόταση για την ανάπτυξη των Σερρών
του Κώστα Καραμανλή

Στις 25 Ιανουαρίου, κρίνεται αν οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια θα πιάσουν τόπο ή θα ρισκάρουμε στην πιο κρίσιμη στιγμή να αναλάβουν τις τύχες μας αυτοί που για όλα έχουν εύκολες απαντήσεις και σε όλους δίνουν μεγάλες υποσχέσεις…

Στην Ελλάδα περισσεύουν, δυστυχώς, τα πυροτεχνήματα, ο λαϊκισμός και οι παλαιοκομματικές ανακοινώσεις «κατόπιν ενεργειών μου». Η προεκλογική περίοδος, όμως, θα έπρεπε να είναι και ευκαιρία γόνιμου διαλόγου, με ρεαλιστικές ιδέες για να στηρίξουμε τον τόπο μας.
Ίσως το σοβαρότερο λάθος που έγινε την τελευταία τριακονταετία, ήταν ότι ποτέ δεν εφαρμόσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης. Αυτό φαίνεται ακόμα πιο έντονα σε τοπικό επίπεδο. Οι Σέρρες αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Σύνθετα προβλήματα οδηγούν τους παραγωγούς να μην αξιοποιούν τον κάμπο των Σερρών, που είναι από τους μεγαλύτερους και πιο εύφορους στη χώρα, και να εγκαταλείπουν τη γεωργία. Αυτό έχει φέρει το νομό μας να είναι ο 2ος πιο φτωχός στη χώρα, 51ος στους 52 στο κατά κεφαλήν εισόδημα. Παρόλα αυτά, σοβαρός διάλογος δεν γίνεται, καθώς ελάχιστοι είναι οι φορείς που παρουσιάζουν στοχευμένες προτάσεις, και αυτό ανατροφοδοτεί τα προβλήματα και την εγκατάλειψη του κάμπου… Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.
Μια σοβαρή νέα πρόταση για την ανάπτυξη των Σερρών μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο και να αποτελέσει τη βάση για την αναγέννηση του τόπου.

Πρώτο βήμα. Να συνειδητοποιήσουμε τι μας λείπει: ενημέρωση και διάλογος, οργάνωση, ρευστότητα για χρηματοδότηση νέων, δυναμικών καλλιεργειών.
Δεύτερο βήμα. Να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη. Στη πρώτη δεκάδα των πιο εξαγώγιμων προϊόντων δεσπόζουν τα αγροδιατροφικά: παρθένο ελαιόλαδο, επεξεργασμένα λαχανικά, εσπεριδοειδή, ροδάκινα, βρώσιμες ελιές και φυσικά φέτα. Εκεί πρέπει να στοχεύσουμε.
Τρίτο βήμα. Να χαράξουμε τοπική πολιτική, εκμεταλλευόμενοι τα κλιματολογικά και εδαφολογικά χαρακτηριστικά. Έχουμε νέους γεωπόνους με σπουδές και γνώση νέων τεχνολογιών, που μπορούν να κατευθύνουν τους παραγωγούς μας ώστε να καινοτομήσουν με επιτυχία.
Τέταρτο βήμα. Να συνυπολογίσουμε ποιοι τομείς έχουν μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή για την πραγματική οικονομία. Ιδίως η κτηνοτροφία έχει 15, δηλαδή σε κάθε κτηνοτρόφο αντιστοιχούν 14 απασχολούμενοι.
Πέμπτο βήμα. Να ενισχύσουμε υγιείς συνεταιριστικές δράσεις παραγωγών.
Έκτο βήμα. Να δημιουργήσουμε και να ενισχύσουμε εταιρείες μεταποίησης. Έτσι μπορούμε και να παράγουμε ΠΟΠ (προϊόντα ονομασίας προέλευσης), αφού όλα τα στάδια παραγωγής και μεταποίησης θα γίνονται στην περιοχή μας. Σήμερα έχουμε μία μόνο μεταποιητική μονάδα ζωικής παραγωγής στις Σέρρες.
Έβδομο βήμα. Αξιοποιώντας όλα τα παραπάνω, να οργανώσουμε τη στρατηγική μας: με νέες, δυναμικές καλλιέργειες, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, παραγωγή ΠΟΠ και διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού.

Ας σκεφτούμε για λίγο ότι, για παράδειγμα, αυξάνουμε την κτηνοτροφία από το 25% της αγροτικής μας παραγωγής στο 50%. Επίσης, κατευθύνουμε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου 50% στην καλλιέργεια ψυχανθών (που χρησιμεύουν ως ζωοτροφές). Παράλληλα, ενισχύουμε υγιείς συνεταιρισμούς νέων και παλαιότερων παραγωγών και δημιουργούμε μικρές μεταποιητικές μονάδες.
Οι ευεργετικές συνέπειες θα ήταν διαδοχικές: Αισθητή καταπολέμηση της ανεργίας. Μείωση του κόστους των ζωοτροφών, αλλά παράλληλα εγγυημένη αγορά για τους παραγωγούς τους. Παραγωγή ΠΟΠ (φέτα, κασέρι, μανούρι, μπάτζος) και προώθησή τους στις αγορές εκτός Σερρών και στο εξωτερικό. Σοβαρή αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, δυνατότητα νέων επενδύσεων στο χώρο της γεωργίας, περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης κοκ. Αντί του φαύλου κύκλου θα ξεκινούσε ένας ενάρετος κύκλος βιώσιμης ανάπτυξης.

Έτσι, ο νομός Σερρών μπορεί να αποτελέσει και παράδειγμα προς μίμηση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Το στοίχημα είναι μεγάλο, η πρόκληση μπροστά μας. Ας μετατρέψουμε τις δυσκολίες σε δημιουργία και ας αποφασίσουμε –όλοι μαζί- πως αξίζουμε ένα καλύτερο μέλλον. Για εμάς και, πάνω απ’ όλα, για τα παιδιά μας.

*Ο Κώστας Καραμανλής είναι υποψήφιος βουλευτής Σερρών, στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας